Top hapert, Middenrif en Staart Duwt K1 over de Streep

Na twee overtuigende zeges in de eerste rondes was deze keer Spijkenisse 2 onze tegenstander, die met meerdere talentvolle jonge schakers aantrad, naast sterke geroutineerde leden.
Wij moesten met een reserve spelen, desondanks was er een gemiddeld ratingoverwicht van bijna 200 punten in ons voordeel.
De wedstrijd verliep als volgt:

Aan bord 1 lukte het Robert om met zwart te neutraliseren door tijdig het witte centrum aan te tasten, ook al ging dat gepaard met een dubbele a-pion. Verder zat er helaas voor ons weinig in. Wit had door zijn loperpaar op te geven laten zien niet echt veel te willen, en na intern overleg bood Robert remise aan en dat werd aangenomen. 0,5-0,5

De jonge tegenstander van Erik aan bord 2 speelde met zwart erg actief, en hoewel de witte stukken ideaal stonden, bleek het moeilijk een goed plan te verzinnen. De zwarte stelling bood ook weinig aanknopingspunten voor wit. Zwart stond iets beter toen hij remise aanbood wat Erik, ook na overleg, aannam. 1-1

Als teamleider begon ik een vijandelijk game-plan te ontwaren : op de topborden remise houden, en op de lagere borden proberen te scoren. 
Dat zag er aannemelijk uit, want aan bord 3 had Karel met zwart slechts licht voordeel, en aan 4 stond Henk ongeveer gelijk. Ook dat bord kregen we een remisevoorstel, wat werd afgewezen.

Wat het tweede deel van het door mij begrepen, maar wellicht niet actuele game-plan betrof ging het niet lukken:
ondergetekende aan bord 8 had een strategisch gewonnen stelling, net als Marcel aan bord 6 en Cor aan 5, terwijl Henri wat minder, maar stevig stond.
Marcel parkeerde voor de versplinterde zwarte koningsstelling een paard op f5, en dat gecombineerd met de dame ( wat is dat toch een sterk koppel, dame-paard!) op h6, werd zwart op g7 matgezet., 2-1

Mijn tegenstander had zich 2 paardexcursies naar randvelden gepermitteerd ( h5, respektievelijk a5) en verzuimd de witvelder te ontwikkelen in de London. Dat kon de stelling niet hebben en met natuurlijke zetten werd zwart vastgezet op de dameveugel. Doordat zwart daardoor in feite met twee stukken minder speelde, kon ik een beslissende koningsaanval lanceren, 3-1.

Henks jeugdige tegenstander op bord 4 begon de partij met zo'n drie kwartier minder op de klok, maar zette een gezonde stelling op met zwart, knap! Wit had geen centrum opgebouwd, maar richtte zijn acties op de damevleugel, alwaar de zwarte koning na lange rokade vertoefde. Zwart had een voor wit vervelende toren op d3, die de witte pion op d2 blokkeerde; bijzondere stelling, zeg maar. Wit begon een pionnenstorm met Alec en Benny, en lijnen werden geopend en torens verdubbeld op de a-lijn. Teveel van het goede voor zwart, bleek het. 4-1

Cor aan 5 had een leuke pot. Met slechts de zwarte witvelder op a4 en ver opgerukte damevleugelpionnen zat wit op links helemaal op slot, rokeerde zwart lang en opende een front op de koningsvleugel, wat niet te houden bleek. 5-1. 

Henri had aan 8 eerder die middag een remiseaanbod van wit moeten afslaan, het was toen nog allemaal onduidelijk. De witte stelling was stevig en had ook potentie om de c-lijn met zware stukken te bezetten. Henri lukte het echter om een gedekt paard op c4 te plaatsen, wat de stelling gelijktrok. Hier viel voor geen van beiden meer te behalen, 5,5-1,5

Tenslotte was Karel nog bezig. Hij stond de hele partij iets beter, maar zijn keuze om de witveldige lopers te ruilen vond hij zelf de verkeerde. Daarna was er een eindspel ontstaan met lichte stukken. en drie mogelijke resultaten. het werd wel remise, 6-2 overwinning derhalve.

Onze volgende tegenstander deze maand is het sterke Ivoren Toren 2, dat ook met 6 matchpunten bovenaan staat. Een heerlijke opgave voor ons!

Gedetaiileerd:Rating
Rating
Straver, R. (Robert) 2148 Buuren van, F. (Fabian) 2048 ½ - ½
Brandenburg, E. (Erik) 2103 Lee, J.B. (Jungbin) 1672 ½ - ½
Looijmans, K.N.H. (Karel) 2039 Beek van der, R. (Ruud) 1929 ½ - ½
Ochtman, H.W. (Henk) 2024 Maes, Z. (Zayd) 1614 1 - 0
Feelders, C.W. (Cor) 1960 Buijck, F. (Frank) 1529 1 - 0
Terluin, J.M. (Marcel) 1904 Hofstee, P. (Piet) 1661 1 - 0
Krop, H.A. (Henri) 1830 Mannetje 't, S. (Simone) 1505 ½ - ½
Hopman-Been, R. (Rob) 1830 Mehmedbasic, M. (Mirsen) 0 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1980 Gemiddelde Rating: 1708 6-2 

Back to Top