IQP Onder de Loep

Op vrijdagavond 17 februari werden we door ons clublid Karel Looijmans vergast op een mooie en leuke clinic over de geïsoleerde d-pion (waarvan de Engelse afkorting dus IQP is).

Deze IQP kan vanuit allerlei openingen ontstaan en zowel wit als zwart kunnen deze geïsoleerde d-pion krijgen. In een uitgebreide introductie besprak Karel de voor- en nadelen ervan en ook wat de juiste plannen zijn voor beide partijen (mét en tegen de IQP).

Vervolgens werden drie voorbeeldpartijen behandeld, waarin leerzame successen werden geboekt mét en tegen de IQP. Hierbij werd ons clublied “Wij hakken op f7” ook uitgebreid gehonoreerd. Dit alles in een prima interactie met het publiek, die vragen mochten stellen maar ook vragen van Karel moesten beantwoorden! Het niet op tijd bijwonen van zijn introductie werd zodoende ook netjes afgestraft J.

De voertaal Engels (vanwege enkele deelnemers die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn) was ook nauwelijks een handicap voor Karel. Maar dat verbaast ons natuurlijk niet van deze globetrotter, werkzaam bij onze nationale trots ASML, die ook vloeiend Japans spreekt en “by the way” gedeeld winnaar van het OK van Tokyo is (“no kidding”).

Al met al een geweldige belevenis die smaakt naar meer!

Back to Top