Gelijkspel tegen Gedeelde Koploper

Sv Botwinnik, voor deze ronde uitgeweken naar het Motion beweegcollege te Zoetermeer, ontving ons voor de zesde ronde in de KNSB-competitie.
Wij kwamen met een sterke opstelling, de tegenstanders ook dus het beloofde en spannende middag te worden.

Geen beschrijving beschikbaar.
 

Het begon echter dramatisch. De anders zo zekere Henri aan 7 verrekende zich in de opening en gaf een stuk weg, waarvoor hij vage compensatie had door een vrije a-pion, maar alle zware stukken stonden nog op het bord dus hier rekende ik op niets anders dan een nederlaag.
Ook een tegenvaller was dat Robert meldde dat zijn ontlasting door onduidelijke redenen teveel vocht bevatte wat hem noodzaakte veelvuldig het toilet te bezoeken. We waren op het Motion-college dus dat paste wel goed in zijn bewegingspatroon. Hij speelde met wit aan 1 en wilde het zelf nog even aankijken voordat hij er een remiseaanbod tegenaan zou gooien, dan ben je een echte teamspeler! 
Erik aan 3 kwam door een rare Tom-Tomstreek een half uur te laat, zat tegenover hun invaller die vliegensvlug de zetten eruit wierp en in een stelling die Erik wel lag, kreeg hij twee keer remise aangeboden met een tiental zetten ertussen meen ik. Erik had een uur minder bedenktijd, maar voerde de stelling met vaste hand tot winst, 0-1.
Marcel had met zwart dermate actief gespeeld dat wits damevleugel nog volledig op stal stond na een 15-tal zetten. Het oogde allemaal prima maar wit wist zich in het dameloze middenspel langzaam los te wurmen en meer dan remise zat er niet in. De eerste helft was voor zwart, de tweede voor wit zeg maar. 0,5-1,5
Karel had zwart aan 4, tegen hun op papier sterkste speler. Na een niet al te gebruikelijke opening stond zwart best gedrongen in een gesloten stelling. Ik heb het idee/gevoel dat wit ergens gewonnen moet hebben gestaan. Zoals het ging kwam er een dame/loper-eindspel op het bord, waar geen van beiden nog wat mee kon. Ook hier knap verdedigd door zwart. 1-2
Invaller Robbert aan 2 speelt een avontuurlijk soort schaak, hij gaat zijn eigen weg en stuurde met zwart de bij u inmiddels bekende helden Harry and George richting de witte monarch. Wit ( Wouter Bik) verdedigde zich uitstekend en vindingrijk en heeft hier precies f2-f4 !? gespeeld. 

Geen beschrijving beschikbaar.

Robbert, glimlachend: "Verrassende zet!¨. Wouter, ook geamuseerd "Nu maar afwachtend of het goed is!'
U begrijpt, ondanks de heftige strijd en stelling in deze partij werd er door de heren gezellig gekeuveld.

Dan ziet het er een paar borden verder zo uit : "wat gebeurt daar nou?

Geen beschrijving beschikbaar.

Overigens vond Robbert de enige zet .....Lxb2!, alle andere plausibele zetten verliezen. De partij eindigde even later na uitstekend verdedigen van onze man in remise, 1,5-2.,5
Henri's partij was inderdaad onhoudbaar, ondanks pogingen een vesting op te bouwen, 2,5 -2,5
Robbert aan 1 had meer ruimte, de gehele partij. Ook in zijn lijf, want zo'n lang en smal lichaam raakt uiteindelijk ook leeg. Dus kon hij fijn verder.  Vele zwartspelers deze middag kweten zich echter goed van hun taak de boel bij elkaar te houden. Ook hier was dar het geval, al wist Robert later, na een engine geraadpleegd te hebben  te melden dat hij had moeten winnen.
Henk had wit aan bord 5 en offerde karakteristiek een pion voor het loperpaar. Ook hier was zwart wakker, gaf de pion terug teneinde zijn damevleugelontwikkeling te voltooien. Daarna was het eerder wit die moest uitkijken. Het witte spel kwam, ondanks de agressieve opzet, niet goed van de grond en Henk koos wijselijk voor remise.

Op dat moment waren er nog 2 (4) spelers bezig, Robbert en Cor.
Zwart had aan bord 1 nog wat weinig ruimte en een doorbraak van wit dreigde door het centrum. Bij Cor was het onduidelijk, remiseachtig met een bijzondere materiaalverhouding.

Geen beschrijving beschikbaar.
De stelling na 28. ... Kf8. Wit heeft moedig een stuk geofferd en gaat er 4 pionnen voor krijgen. Beide spelers hebben weinig tijd over. Met een dame alleen kun je niet mat geven, dus moet wit 29. Tfe1! spelen, dan geeft de engine + 4,6.
Wit speelde echter 29. Dxd6+ ( Bot winn ik een pion met schaak, zal hij gedacht hebben), maar daarna leeft zwart weer..

Enige zetten later:

Geen beschrijving beschikbaar.
Zwart heeft zojuist 46.....Tb7 gespeeld. 
Op dit moment had Robert remise aangeboden en liet Rogier zijn klok heel professioneel  lopen van 10 minuten naar bijna 0 en wachtte af of hij nog op winst moest gaan spelen of de remise kon aannemen, het stond immers 3-3!
Hier moet wit 47. Te2, Te1 of Df2 spelen om een invasie op de tweede rij te voorkomen. Hij speelde echter 47. Kh3?? en nu kwam zwart binnen met 47... Tb2. en het is verloren. 
Na 48. Da5, Df1+ 49. Kh4 blunderde ook zwart met 49....Txh2?? ( Kg6 of Kh6 wint)  
50 Kg5 auw!

nu eindigde de partij met 50 ....Pg8, 51 Dc7+ Kh8, 52. Te8, Dh3 in remise. Zwart kan eeuwig schaak niet voorkomen. Daarna nam bord 1 ook remise aan en werd het 4-4
Een ongemeen spannende wedstrijd was het, en we zijn een plaatsje gestegen, nu op 7. Van de kelder halverwege de trap omhoog naar de veilige huiskamer. Om daar op het eind te mogen toeven moeten er nog wel wat matchpunten bijkomen. 

Rob Hopman-Been


Back to Top