A Perfect Storm

Volledig ontketend, en getergd door een te lage klassering werd in de vierde ronde tegen Spijkenisse 2 met 8-0 gewonnen. Het was geeneens geflatteerd, want niemand heeft slechter gestaan in een partij. En dan te bedenken dat we met 3 invallers speelden!

Als eerste was onze kopman Erik klaar. Hij lokte de witte pionnen naar voren, won in het late middenspel materiaal en maakte het in het overgebleven toreneindspel loepzuiver af (1-0). Invaller Daan strafte zwarts slordige openingsspel af, won een stuk en schoof het daarna geroutineerd uit (2-0). Ook Arnout - nog een invaller - speelde het heel scherp en won in de opening al een stuk. Zwart probeerde zich te bevrijden, maar dat hielp niet (3-0).


Ondertussen waren Cor en Karel bezig hun positionele voordelen te verzilveren, stond Henri beter, Henk gewonnen, ik had een klein voordeel en zag het er toen al naar uit dat de wedstrijd gewonnen zou worden. Henk zijn tegenstander, die in frivoliteit niet onderdeed aan onze man, kreeg algauw een pionoffer tegen:
1. g3, e5
2. c4, Pf6
3. Lg2, Lc5
4. b4 ?!

Het offer werd aangenomen en paar uur later ging, na de nodige verwikkelingen, zwart ten onder over de b-lijn. Henk was zò in zijn nopjes over dit offer dat hij het de rest van het seizoen zal blijven spelen, mocht de gelegenheid zich voordoen (4-0).

We gaan even naar een staartbord (7) waar Spijkenisse blauw had tegen Overschie grijs.


Wit ruilde in de opening stukken en pionnen af en gaf daarmee aan dat remise niet ongewenst was. Hij stond stevig en had moeten blijven "staan" maar zag een manier die wellicht tot voordeel kon leiden door zijn koningsvleugelpionnen naar voren te sturen. Er werd afgewikkeld tot een dame/ongelijke loper-eindspel terwijl de witte koning op de tocht stond, dit bleek onhoudbaar (5-0).


Dit is Henri, die zijn voordeel aan het uitbreiden is. Handen in het haar, opperste concentratie. Het was een mooie, regelmatige pot waar hij in het late middenspel nog goed moest uitkijken, maar Henri, hij speelt een prima seizoen (6-0). Cor speelde echt "to the point¨,dirigeerde zijn stukken richting de lang gerokeerde zwarte koning en schiep de ene dreiging na de andere. Zwart vond steeds de enige verdediging, duidelijk tot frustratie van Cor. Hij bleef echter rustig doorgaan, parkeerde een gedekt paard op d6 en dat werd op den duur teveel voor zwart (7-0).

Ja, en dan Karel. In een soort Siciliaan kwam hij goed uit de opening, stond minstens gelijk en koos toen voor een afwikkeling dat weliswaar zou winnen, maar wat de toeschouwers nog urenlang zenuwen bezorgden, zouden we nu wel of niet? U kunt de stelling in de foto boven zien, wit heeft een gevaarlijke vrijpion waar zwart wellicht zijn loper voor moet opofferen, maar zwart heeft 2 van elkaar verwijderde vrijpionnen die de loper niet allebei kan tegenhouden dus de witte koning kan niet binnendringen. Terecht opgegeven (8-0).

Een mooie opsteker was dit. Ook fijn om te zien dat we een brede ploeg hebben en altijd een slagvaardig team kunnen opstellen. Grote dank aan WL Niels (volgende keer er weer bij hoor!), Mo en Ronald in de keuken, alle supporters die kwamen kijken en de steunbetuigingen van heinde en verre!

Hieronder nog Arnout en Henk in actie.



Back to Top