Openingsclinic Robert Staver

Op vrijdag 21 oktober was weer de eerste openingsclinic van het schaakseizoen. Na de succesvolle clinic van Johan Quist (in april) over de Caro-Kann nam deze keer Robert Straver een volle zaal schakers mee in algemene openingsprincipes over generieke d4 kennis. Hij had ons al geprikkeld met de stelling dat d4 openingen doorgaans om het veld e4 gaan. Hij had deze avond zijn verhaal opgedeeld in algemene principes, de London en het Catalaans eruit gelicht, om daarna af te sluiten met een leuke quiz.

Op grootmeesterniveau wordt de London heel weinig gespeeld. Toch moet je de opening niet onderschatten. Zo weten we nu dat je als wit altijd e3 moet spelen, behalve als zwart heel snel uithaalt met ...h5. We werden “en passant” op een briljante miniatuur van kenner Kamsky getrakteerd. De London is een opening waarin wit soms binnen 15-25 zetten snel de overwinning behaalt. Daarentegen is de Catalaanse opening (met d4, c4 en g3) meer bedoeld voor een klein, maar langdurend voordeel voor de lange termijn. De oplettende volger weet nu dat wit eigenlijk nooit Pc3 speelt in de Catalaan, behalve wanneer zwart ...Pd7 speelt. Ook weten we dankzij Robert nu dat het “biertje” pion c4 alleen in het passeren genuttigd dient te worden ;) Je wilt hier niet voor in de rij gaan staan en onnodig tijd verliezen.

Robert deed het luchtig, met humor en interactief. En hij sloot na een snel drankje tussendoor af met een leuke, interactieve quiz voor het publiek dat aan zijn lippen hing. Na afloop waren er veel dorstig geworden aanwezigen (en niet alleen naar openingskennis) en bleef het nog lang onrustig in Overschie ;)

Marcel Terluin

Back to Top