Matchpunten Verdwenen Oostwaarts

Het was me het middagje wel. Twee sterk opgekomen teams, beide eerste ronde verloren, wilden graag wat matchpunten halen. Vorig seizoen speelden de twee teamcaptains tegen elkaar, deze keer waren we non-playing. De zaal was best warm en er werd geopperd een raam open te zetten. Dat gebeurde, en dat bleek verstrekkende gevolgen te hebben!

Zo ging het in de wedstrijd:
Aan bord 7 zat Daan die met zwart moeilijk uit de opening kwam, hij moest een pion inleveren waar geen compensatie voor was. Henri op 4 speelde met wit stevig en actief waar nodig, en die stelling leek in evenwicht. Mooi strategisch gevecht. Het topbord was deze keer voor Robert, uiterst gemotiveerd na zijn ongelukkige nederlaag in de eerste ronde. Hij pakte het met zwart zeer actief aan. Dan loop je natuurlijk risico's met zwart maar daar had hij wel zin in. Aan 8 hadden we Niels, die met wit zijn stukken soepel ontwikkelde en met een plusje het middenspel aanging. Maurits had zwart aan 5, speelde zijn lijfopening en kwam, denk ik, gelijk te staan. Het middenspel was behoorlijk lastig met veel centraal staande stukken zonder steunpunten. Erik speelde een prachtige partij, deed goede zaken mer zijn ruimtevoordeel, wat in het middenspel en kwaliteit en een pion opleverde. Er ontstond een TT - TP eindspel wat natuurlijk altijd oppassen blijft. Ook Marcel speelde ijzersterk, won een kwaliteit voor een pion en speelde doelbewust door lijnen te openen en pionnen te isoleren, zowel eigen witte als zwarte, om op die manier kansen te scheppen in zijn TT - TL eindspel, erg mooi. Karel aan 3 speelde op zet 2 iets wat ik nog nooit gezien had. Het zag er enigszins logisch uit maar gaf wit toch wel een scala aan mogelijkheden tot positioneel voordeel. Maar ja, veel keus kan ook best lastig zijn.

Toen begonnen de punten hier en daar te vallen, hele en halve. Daan redde het niet, de tegenstander speelde het ook heel sterk, 0-1. Henri bleef goed spelen en haalde een mooie remise , 0,5-1,5. Maurits kwam in de problemen, vond ik, want er ontstond een eindspel L tegen P met beide spelers een g en h-pion, Maurits nog een op e6 en wit een op b6. wits koning op de 5:e rij, zwarts op de 7:e, u begrijpt, zwart hing in de touwen. Met wat effectieve paardschaakjes zorgde Maurits er voor dat wit niet kon binnendringen met de koning, en hield keurig remise, 1-2. Daarna won Robert: zijn actieve spel werd beloond met een vol punt. In onderstaand diagram staat hij schaak. Inmiddels is duidelijk dat als zwart niet mat loopt, hij het eindspel zal winnen.



Hij speelde hier 1., .....Ka5, dan ben je niet bang aangelegd. Op het antwoord 2. Tec1 ( dreigt mat in 1) volgde 2....Tb5 en het was ok.  2-2 dus. Op dat moment speelde Marcel voor 2 resultaten en Erik voor 1, stond Karel verloren en zou Niels remise houden, iets van 4-4 of 4,5-3,5 was mijn prognose.

En toen, en toen ... toen gebeurde er iets. Ik ontwaarde een licht geklapper van het openstaande raam, een koude bries vloog door de zaal en ik wist het, ik WIST het! Daar was het Blunderspook, op zoek naar een slachtoffer. Maar welk? Het liet de Erasmianen ongemoeid en landde op de schouders van Erik! Oh nee!



Erik staat hier natuurlijk gewonnen. Het spook fluisterde Erik in "alles wint hier, hoor, speel maar gewoon b6 of zo" en zo geschiedde, Dat gaf de winst uit handen, want zwart speelde nu 1. ...Pe3+ en wit moet naar f2, wat weliswaar een toren kost, maar het schijnt remise te zijn volgens mijn engine. Het Spook, nu hevig kwijlend van leedvermaak ging nog een stapje verder: "gewoon naar h3, Erik, kat in het bakkie" en keek verheugend, klauwenwrijvend naar Frank of hij wist hoe de bijl moest vallen. Dat wist hij! ...Tc5!! en het loopt mat. 2-3. Voldaan vloog hij verder. Zou Het nu wellicht op een Erasmi.......Nee hoor, in een rechte lijn begaf het Ongedierte zich naar bord 6 alwaar Marcel zijn stelling probeerde te verzilveren.



Het zal wel niet meer gewonnen zijn, maar zwart speelde al een tijd op increment en wit, wat moest wit?
"Naar g2, de g-lijn is open, naar g2! daar moet je zijn! dat heb je net zo mooi voorbereid".
Uiteraard, 1. Tg2, en het doek viel.. Zwart liet zijn antwoord 1...Le4 vergezeld gaan met excuses, wat ik heel sportief vond. 2-4. 

Toen het Blunderspook na gedane zaken door het raam wegvloog, was het over en uit voor de thuisploeg. Karel verloor inderdaad, en Niels scoorde zijn eerste half dit seizoen, netjes! Uitslag 2,5 - 5,5.

Dat raam houden we voortaan dicht.

Back to Top