Eerste Overwinning!

De eerste overwinning in de RSB competitie dit seizoen van SG Overschie! Wij moesten op basis van het rating verschil wel winnen. Met een gemiddeld ratingverschil van 53 punten meer dan Moerkapelle zouden we volgens het ELO rating systeem tenminste 4,5 punten moeten scoren en dus winnen. Ik had mijn plaats in belang van het team afgestaan aan Menno Maarsen. Die speelt immers ondanks zijn lagere rating beter dan ik. Hieronder de partijen.

Als eerste bord 8 daar speelt onze jongste externe speler Kris ELO 1080. Dat is echt te laag voor de speelsterkte van Kris. Hij speelt met wit tegen een speler met ELO 1200. Een ELO van 1200 krijgt iedereen in de RSB competitie als er onvoldoende partijen gespeeld zijn.Over de opening weinig te melden. Ze zijn beide al snel op onbekend terrein. Kris overziet een overbelasting in het centrum en raakt daardoor uiteindelijk zijn g pion kwijt. Geen man overboord denkt Kris en hij bedenkt een schwindel waarmee hij de koningsstelling van zijn tegenstander binnen valt wint daar twee pionnen met een binnengedrongen toren. Na een torenschaak gedekt door een witte loper tegen de lang gerokeerde koning ging deze een veld opzij en met een simpel aftrekschaak werd de dame gewonnen en de partij eindigde snel. Ik noteer een 1 voor SGO R2.

Partij twee was ook snel afgelopen. David van der Vloed ELO 1758 speelde met wit tegen een Moerkapelle speler met ELO 1614, 144 punten meer dus en moest eigenlijk wel een score neerzetten. Nou dat deed hij en nog snel ook. Na een Italiaanse opening raakte zijn tegenstaander snel de draad kwijt en verloor een stuk. En na nog wat verweer van zijn tegenstander werd er snel opgegeven. Ik noteer 2 tegen 0 voor SGO R2.

De volgende partij werd gespeeld door Menno op bord 5. Arie Ymker ELO 1350 met wit tegen Menno Maarsen ELO 1200 SGO2. Op grond van het rating verschil zou een halfje al genoeg zijn. Maar Menno’s rating is beslist hoger dan 1200. Ik schat zeker tussen de 1550 en 1650 nu. En dat zal nog wel verder groeien. De kritieke stelling staat hieronder.

Menno kon met Pg3 de kwaliteit winnen maar dacht even na en speelde het bedreigde paard op g6 naar het veld e5. Als wit rustig met het paard op f3 het paard op e5 slaat is er weinig aan de hand en blijft de stelling ongeveer gelijk. Dat deed Arie niet en wilde kennelijk zonder lang nadenken de kwaliteitswinst voor komen. Maar ja na Pe5-d6 schaak was de partij meteen uit. Menno’s eerste overwinning extern was een feit. Gefeliciteerd. Ik noteer 3-0 voor SGO R2.

Niels speelde aan bord 3 met een ELO van 1704 tegen een tegenstander met 264 ELO punten minder, zou dus moeten kunnen winnen. Hij was echter zo moe dat hij om remise aanbieden kwam vragen in betere stelling. Dat mocht maar toen ik vijf minuten later keek stond hij ineens twee pionnen voor dus doorspelen. Na een kwartiertje bood hij omdat hij volgens eigen zeggen zowat zat te slapen achter het bord toch maar remise aan en dat werd dat zult u begrijpen snel geaccepteerd. Ik noteer 3½ - ½ voor SGO R2.

De partijen van Fokke op 1, Martin op 4, onze andere David op 6 en Ruud op 7 waren nog volop bezig. Martin ELO 1425 stond zoals bekend via een pionoffer in de opening positioneel sterk. Zijn tegenstander ELO 1548 zocht en zocht maar kwam maar moeilijk tot ontwikkeling. Deze partij zou lang gaan duren.

David Prins ELO 1336 speelde tegen de oude Doornhein ELO 1149. Ja u leest het goed Doornhein geen Doornheim en dus geen familie van onze Hans. Ik heb vroeger wel tegen deze Doornhein gespeeld toen hij nog rond de 1500 ELO punten had en gewonnen. Helaas kwam onze David niet veel verder dan pionwinst maar in een lopeneindspel van ongelijke kleur viel er weinig te behalen. Dus remise. Ik noteer 4 - 1 voor SGO R2.

Snel daarna maakte onze teamleider waarvoor ik deze ene keer inviel Ruud het mooi af.Ruud ELO 1476 speelde tegen een ELO van 1200 en moest dus eigenlijk wel een score neerzetten. Er stond een pion van Ruud op promoveren maar om die promotie te bereiken moest hij een paar leuke andere toren zetten doen. Hij zag het prima en de winst was er. Ik noteer 5-1 voor SGO R2.

De wedstrijd was binnen terwijl Martin en Fokke nog zaten te zweten. Martin ELO 1425 speelde tegen een redelijk sterke speler ELO 1548 zou dus tevreden kunnen zijn met zijn pion minder met remise. Het werd na een stevige aanval van Martin door zetherhaling inderdaad remise. Erik liet daarna even zien dat het geen remise was maar gewonnen voor Martin met een combinatie die 2 zetten diep zat. Ja zo gaat dat met spelers die 500 punten meer hebben en niet bijna drie uur naar die stelling hebben zitten staren. Ik noteer 5½ - ½ voor SGO R2.

Tot slot de laatste en langste partij. Fokke ELO 1682 moest op bord 1 tegen een nog sterkere speler namelijk ELO 1736. Met remise zou dus niet onlogisch zijn. Fokke opende met zwart wel een beetje afwijkend en kwam al snel onder druk te staan. Het zag er niet goed uit. In het middenspel verweerde hij zich echter nauwkeurig. Toen zijn tegenstander zijn sterke pionnenstelling op de koningsvleugel met h6 verzwakte dachten we dat de stelling misschien toch houdbaar was geworden. Zijn tegenstander dacht daar anders over en ging op de dame vleugel langzaam maar zeer gedecideerd in de aanval. Eerst opende hij door afruil de stelling, drong daarna binnen en Fokke moest na gedwongen afruil van verdedigende stukken lijdzaam toezien hoe hij zet na zet minder kwam te staan. De stelling was echt niet meer te houden en dus verloor Fokke na ruim drie uur zweten achter het bord. Jammer maar dat kan gebeuren. Einstand 5½ - 1½ voor SGO R2 en een mooie ruime overwinning.

Wil de Gids

Back to Top