SGO R1 tegen Barendrecht/IJsselmonde 1

Op 5 november speelde SGO R1 haar tweede wedstrijd van het seizoen. Na het ietwat teleurstellend verlies tegen CSV 1 een uitgelezen kans om persoonlijk revanche te nemen. De tegenstander was deze maal Barendrecht/IJsselmonde 1, geen zwakke tegenstander, maar één die wel te pakken moest zijn.

Op bord 1 speelde Erik een partij uit één stuk, wat hem goed moest doen gezien de soms wat kwakkelende vorm. Hij kwam met zwart redelijk uit de opening en ruilde een kwaliteit tegen twee pionnen, waarbij hij zijn loperpaar overhield. Positioneel maakte hij het zijn tegenstander daarna dusdanig lastig dat de overwinning hem simpelweg niet meer kon ontgaan. 1-0!

Bord 2 was het domein van Robbert. Hier was een wat wisselend spelbeeld,waar Robbert goed uit de opening kwam maar zich in een wat positionele partij weg liet drukken. Zwart greep echter op een gegeven moment mis, waardoor de stukken eigenlijk meteen in de doos konden. 2-0

Albert zette aan bord 3 een Slavische opstelling op het bord tegenover de Reti opening van zijn tegenstander. Het leek er op dat wit lange tijd geen echte foute maakte, maar Albert wist wel goed gebruik te maken van de onnauwkeurigheden van zijn tegenstander. In de slotstelling heeft hij lang gezocht naar de winnende zet, maar hij kon hem niet vinden. Jammer, want de computer wees uit dat hij op -5 stond! 2,5-0,5

Aan bord 4 speelde Han een uitstekende partij waarin hij zijn tegenstander compleet in de tang had. Als je dat ziet gebeuren dat tel je de overwinning eigenlijk al in je hoofd. Helaas kwam Han, zeldzaam voor hem, in tijdnood en liet hij een tactische truc van de tegenstander toe, nóg zeldzamer voor hem. Met deze tactische wending wist de tegenstander remise af te dwingen. 3-1.

Daan was zichtbaar aan het steunen en zuchten achter het bord, hoewel de computer uitwees dat het allemaal wel mee viel. Als je echter zelf in de veronderstelling bent dat het allemaal niet zo lekker gaat, dan beïnvloed dat toch je spel. Toen daar ook nog eens tijdnood bij kwam, moest Daan helaas zijn meerdere erkennen. 3-2Ronald R. kwam goed uit de opening maar greep mis waardoor zijn tegenstander c4 en b5 kon spelen, wat er voor zorgde dat het er niet lekker uit zag voor de onzen. De tegenstander liet echter een vrijpion toe, waardoor er opeens weer glorie aan de horizon verscheen (a lá de beroemde partij Donner vs. Velimirovic). Vernuftig als hij is wist Ronald dankbaar gebruik te maken van deze strohalm, wat hem nog een mooie remise opleverde. 3,5-2,5.

Arnout had aan bord 7 een zware avond. Het winggambit van zijn tegenstander zorgde ervoor dat Arnout  volledig klem kwam te staan en veel tijd nodig had om er enigszins uit te komen. De druk op Arnout zijn stelling bleef echter goed doorstrijden en wist tegenkansen te creëren, wat uiteindelijk leidde tot een terechte remise. 4-3

Zelf zat ik (Niels) aan bord 8. Mijn tegenstander zat niet lekker in zijn vel en maakte wat kleine foutjes in de opening waar ik dankbaar gebruik van maakte. Hij kreeg het spel echter weer wat meer onder controle en in de eindspel fase liet ik hem volledig terugkomen. Hij kwam zelfs een pion voor! Toen hij echter een pion vastpakte en daarna met een toren wilde zetten, zag ik mijzelf toch wel genoodzaakt om te zeggen dat hij met zijn pion moest bewegen, wat ons op gelijke hoogte zou brengen. Ook kreeg ik er in felle tijdnoodfase 2 minuten bij, terwijl de tegenstander nog slechts 16 seconden had. Ik bood (voor de tweede maal) remise aan, wat hij toch maar aannam. 4,5-3,5!

 

En zo wonnen we de wedstrijd van een sterk team, met als hoogtepunt de prachtige wedstrijd van Erik. Hopelijk biedt een volgende wedstrijd een soort gelijk mooi resultaat!

Back to Top