De stijgende lijn, de goedlachse Daan en een nieuwe deodorant.

In de derde ronde van de KNSB-competitie, met nog 0 matchpunten en dan tegen het sterke Sliedrecht uit. Daar hadden we 2 jaar geleden nog flink van verloren. Ik ging er heen met het gevoel dat ik heb op weg naar de tandarts, voor mijn halfjaarlijkse check; ik weet van tevoren dat hij met zijn plakverwijderende haakje minstens 3 keer mijn tandvlees gaat raken.

Nou, we hebben het goed gedaan! Zo ging het:

Erik kreeg met wit iets voorgeschoteld wat hij nog nooit was tegengekomen. Vaak betekent dat een wat dubieuze opzet en dat bleek het ook te zijn. Wit kreeg meer ruimte en had vrijer stukkenspel, zwart verloor een kwaliteit en dat eindspel was aan Erik wel toevertrouwd. De diesel lijkt opgewarmd.. 0-1

Karel kreeg een flankgambiet tegen, hij nam de pion - zo heurt het-  en ging vervolgens "staan". Die pion kreeg wit nooit terug en volgens Karel won hij later in de aanval. Prachtig resultaat met zwart. 0-2.  

Dan Albert aan bord 2. Sinds hij zich bedient van een nieuwe deodorant, die van Calvin Klein, voelt hij zich
helemaal in zijn nopjes en lukte het hem, met zwart, zijn sterke clubgenoot Arjan ( beide zijn ook lid van Messemaker) te verslaan. Dat was 0-3! Hoe stond de rest dan?

Gelukkig was onze goedlachse supporter Daan inmiddels aanwezig in de speelzaal, dus snel even een prognose bij hem afgedwongen. "Het ziet er goed uit. 3-5!" 

Gauw terug naar mijn bord, want na een mislukte opening en grootschalig tijdgebruik had ik net mijn vege lijf gered tot zet 40. William had meer gezien dan ik, ik had een gemene damezel kunnen doen en hij was behoorlijk opgelucht dat ik iets anders koos. Wit kon later zelfs een stuk kunnen winnen, een 2-zetten diepe wending die we beiden overzagen... 
Toen ik een pion won in plaats van een vrijpion te creëren ging het snel mis, ik verloor een kwaliteit. Zolang er paarden zijn, moet je voor vorken oppassen, gewoon doorschaken dus.

Ondertussen was Marcel door zijn vlag gegaan, in lastige stelling. Ook hij kreeg een gambiet voorgeschoteld en een centraal schijnoffer dat hij leek te overleven. Misschien heeft hij ergens gewonnen gestaan, en dat Daan daar een punt zag aankomen.  1-3 dus

Cor had al snel Harry op pad gestuurd, daarmee een ongebalanceerde stelling bereikend. Dat is dé manier om met zwart op winst te spelen. Harry belandde in de doos, en later stond de witte Harry op h7! Of was Gerrit van rijbaan gewisseld? Ik weet het niet, maar hoe vaak zie je in het middenspel een witte pion op h7, gedekt door een loper op g8, en een zwarte toren op de h-lijn die promotie verhindert? 
Hoe deze partij in remise eindigde weet ik niet, maar welkom was het zeker, want ik stond verloren en Maurits ook. En of Henri het zou redden was ook nog de vraag, dus een kleine nederlaag lag toen nog in het verschiet. het stond nu in ieder geval 1.5- 3,5

Henri speelde goed. Hij bestreed de KI zoals het hoort, kreeg ruimtevoordeel op de koningsvleugel terwijl er van een zwarte koningsaanval nog geen sprake was. Zwart wurmde zich los en opende het centrum, dat is wat ik meekreeg tijdens mijn zeldzame wandelingen. Op het eind won zwart een stuk, maar was het 
materiaal dermate uitgedund dat het niet meer uitmaakte. Kings without realm, zo eindigde deze partij. 2-4.

Maurits moest tegen Dana Verheij, een talentvolle jongedame van 14 lentes. Het lukte hem niet met wit voordeel te bereiken. Een eindspel met wit L+P+T tegen T+T met wat losse pionnen was voordelig voor zwart en werd netjes uitgespeeld. 3-4 Van deze dame gaan we meer horen!

Toen vond ik het ook wel welletjes, mijn partij was al een tijdje niet meer te redden. Eigen schuld. 4-4

Samenvattend: Sliedrecht speelde zonder hun twee 2100+ spelers en daar hebben we van geprofiteerd, en dat is een grote vooruitgang als je bedenkt hoe de eerste ronde eruit zag.
Het eerste matchpunt is binnen en bij meerdere spelers is een stijgende lijn te bespeuren. We hebben geen hinder ondervonden bij het binnenkomen met de nieuwe maatregelen, dat liep allemaal soepel.
Het was een spannende, leuke schaakmiddag met een wedstrijd die alle kanten had kunnen opgaan.


gedetallieerd:
https://knsb.netstand.nl/pairings/view/10025

de stand:
https://knsb.netstand.nl/scores/index/32#division_305

Rob Hopman-Been

 

Back to Top