SGO-R1 troeft SGO-K1 af

Het was heerlijk om na ruim 1,5 jaar eindelijk weer een RSB wedstrijd te kunnen spelen. Feest van herkenning: in het donker naar een relatief onbekende locatie rijden, daar je auto ergens zien te dumpen (dat kon hier pal vóór de deur waar ik pas achter kwam na 5 minuten lopen vanaf mijn eerst gekozen parkeerplek …J) en spelen in een altijd bijzondere zaal met hier ook nog een originele horeca functie: halve zelfbediening, een Airfryer voor de vette bek in de vensterbank en een club pinautomaat met een kas- en voorraad register (!).

Bij CSV-R1 deden vier dezelfde tegenstanders mee uit hun KNSB team en hun gemiddelde rating was nu 2011, die was 1872 (!) in de KNSB wedstrijd omdat ze toen met drie invallers speelden die een lage rating hadden.

SGO-R1 trad ook aan met een sterk team, onze gemiddelde rating was nu 1979, tegen 1937 in de KNSB wedstrijd. Erik, Karel en Albert deden ook de voorgaande keer mee, het team bestond verder uit Robbert, Cor F, Ronald R (!), Arnout en Jeroen.

Helaas opnieuw een nederlaag voor de onzen, maar toch een goede prestatie gezien de sterkte van de tegenstander. Een gelijkspel heeft er misschien wel ingezeten, maar meer ook niet.

Onze azen op bord 1 (Erik) en 2 (Robbert) werden afgetroefd. Robbert werd helaas vrij snel weggetikt door Marc Trimp (2092) na twee mindere zetten in de opening. Dat is natuurlijk frustrerend, maar zo gaat het nu eenmaal soms. Erik speelde heel gedurfd tegen Paul Schrama (2192), hij startte een scherpe totaalcombinatie maar het resulteerde uiteindelijk in een "langzaam maar zeker" nederlaag. Jammer dat zijn moed niet werd beloond en remise heeft er zeker ingezeten!

Zo stonden we 2-0 achter, maar gelukkig brachten Karel (bord 3), Albert (bord 4) en Cor (bord 5) vervolgens wel punten binnen. Karel speelde weer prima tegen een sterke tegenstander Mark Vermeer (2135), hij heeft geen moment minder gestaan en had als enige winstkansen (het verzandde dus in remise). Bijzonderheid: in de KNSB wedstrijd in de eerste ronde had hij ook wit tegen dezelfde tegenstander en de opening was ook identiek; toen verloor Karel ongelukkig in een remise eindspel, dit was dus een prima revanche!

Albert deed een loepzuiver "Ochtmannetje": een lucky overwinning na verloren te hebben gestaan door een lelijke openingsfout. Maar hij vocht goed terug naar een gelijkwaardige stelling en de tegenstander Roel Trimp (1998) bezweek daarna onder de druk. De slotstelling was bijzonder leuk: de zwarte koning is naar h4 gejaagd en er staan drie (!) zwarte stukken in, maar wit gaat ondekbaar mat! Boy oh boy, wat voelt dat lekker zo’n overwinning. Daar kun je weer even op teren.

Cor overspeelde JP Bogers (1961) en stond lange tijd een gezonde pion voor. Hij kwam in het paard-loper eindspel met enige hulp van zijn tegenstander ook gewonnen te staan, maar miste helaas een geforceerde stukwinst in twee. Daarna kon de zwartspeler zijn beoogde remiseconcept alsnog uitvoeren.

Dit alles resulteerde in een tussenstand van 3-2 voor CSV. De tegenstander van Ronald Ruijtenberg (heel leuk om Ronald weer in actie te zien!!) bood toen remise aan wat Ronald niet kon weigeren: Jessica Derksen-Harmsen (2060) stond 4 pionnen tegen een stuk voor. Een puike ouderwetse pot van Ronald in zijn geliefde opening.

Het kwam dus aan op de laatste twee partijen: de oude vertrouwde RSB-1 krijgers Arnout en Jeroen. Daar moesten we dus nog 1½ punt uit zien te halen, maar dat zat er net niet meer in …
Arnout speelde sterk met een mooi pionoffer 14.b4! wat zijn tegenstander Walter Vermeer (1859) niet durfde aan te nemen. En terecht want dat zou zes (!) zetten later een stuk gekost hebben, weliswaar voor 3 pionnen maar beoordeeld door de computer op +2.0 voor wit; dat was heel knap uitgerekend door Arnout! Zoals het nu ging bleef Arnout altijd iets beter staan, zijn actievere stukken leverden een pion op en uiteindelijk ook de winst. (3½ - 3½)
Jeroen speelde na zijn lange afwezigheid een goede pot tegen Thomas Herrewijn (1792). Hij stond prima maar één foute zet kostte de kwaliteit en dat was gewoon niet meer te repareren. En dus een eindstand van 4½ - 3½ voor Capelle.

Het mocht dus wéér net niet lukken voor SGO om punten te pakken. Het vertoonde spel geeft echter vertrouwen voor de volgende wedstrijden.

Back to Top