Net tekortgeschoten

Gisteren speelde Overschie I de tweede ronde van de KNSB-competite, uit tegen het op papier gelijkwaardige RSR Ivoren Toren.

Het verliep als volgt: Ik stond als eerste gewonnen. De zwarte openingsopzet was veel te optimistisch, het centrum werd opgeblazen en wit had twee pluspionnen. En geen zwaktes. In plaats van in actieve stijl door te gaan werden eerst de "kleine zetjes" gedaan wat geheel verkeerd uitpakte. De dames werden op een voor wit ongunstige manier geruild en zwart kwam vervelend binnen.
Ondertussen had Marcels tegenstander vreselijk misgegrepen met wit en stond al na een zet of tien verloren. Er was geen coördinatie tussen de witte stukken en onze man maakt daar fraai gebruik van, 0-1.
Niet lang daarna kwam het tweede punt binnen door Cor, die met zwart een pion won en later ook de partij, 0-2.
De enige die een stukje beter stond van de rest van ons team was Albert, die op een achtergebleven pion d6 aan het drukken was. Erik had al een kwal ingeleverd op a1, Henk had met wit een bedenkelijke stelling, Henri stond gedrongen met zwart en ook Maurits met zwart kampte met ruimtegebrek. Het zou er om gaan spannen. Die zwaktes die ik eerder niet had zorgde ik zelf wel voor, een pion werd ingeleverd en het dubbel lopereindspel werd remise. Overigens uitstekend gekeept door zwart. 0,5 - 2,5.
Daarna greep ook Erik mis. Hij kon na goed actief spel de kwaliteit terugwinnen, daarvóór moest hij wel eerst zwarts centraal geplaatste dame terugdrijven. U voelt het aankomen, 1,5 - 2,5.
Maurits had met zwart zoals vermeld ruimtegebrek, maar stuurde aan op een damevleugelactie. Naar zijn zeggen vergaloppeerde hij zich in een diepe combinatie en moest opgeven, 2,5 - 2,5.
Gooi Houdini Ochtman op een koude oktoberdag met schakelkettingen vastgeketend in de Maas en ik beloof u dat hij glimlachend de oppervlakte weer bereikt. Wat hij gisteren presteerde om deze pot remise te houden, is heel bijzonder. 3-3.
Henri had ondanks zijn ruimtegebrek een stevige stelling zonder zwaktes, en had zelfs gedacht te kunnen gaan aanvallen via een half open lijn, maar het pakte helemaal verkeerd uit, 4-3.
Toen was Albert nog over. Aan hem de taak een potremise toreneindspel proberen te winnen. Wit had een pluspion, doch dubbel, en kon niet avanceren zonder zwart een gevaarlijke vrijpion te geven. Het was echt niet te winnen.

4,5 - 3,5 werd het resultaat dus, en we staan nog op 0 matchpunten.
Wel dit keer het maximaal aantal bordpunten gehaald in een verloren wedstrijd, i.e. het beste slechte resultaat. 

Dank voor alle supporters die ter plaatste waren, dat maakt het echt leuk zo'n middag!
Het halve team is nog uit andere vaatjes gaan tappen op een verwarmd terras om wat partijen te bekijken; dat en de wandeling terug naar CS maakt dat zo'n schaakdag met 0 matchpunten toch eindigt in majeur.

Rob Hopman

Gedetailleerd:
https://knsb.netstand.nl/pairings/view/10024

De stand:
https://knsb.netstand.nl/rounds/view/1959
Back to Top