Zege op Moerkapelle R1

Erik kwam snel een pion voor en ging daar comfortabel mee om. Later miste Erik echter een onverwacht schaakje. Hij had de keuze tussen dame- of stukverlies en gaf op.

Marcel offerde snel een kwaliteit voor heel veel spel. Zijn tegenstander ging snel naar voren (h4-h5), maar hierdoor stond zijn koning erg onbeschermd. Met een mooie combinatie wist Marcel de kwaliteit achter om te zetten in een dame voor een toren en een loper. De rest van de partij verliep hierdoor kansloos voor zijn tegenstander.

Karel kwam ongeveer gelijk uit de opening, maar met het loperpaar. Hij moest wel nauwkeurig rekenen om niet in het nadeel te geraken. Na enkele rake tegendreigingen zag zijn tegenstander zich genoodzaakt een kwaliteit te offeren, waarna Karel het vakkundig afmaakte.

Han stond halverwege de partij iets beter tegen de oud clubkampioen van Marcel zijn voormalige club in Leiden, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een remise omdat er een dame was binnengedrongen op h1. (3-2)

Henk offerde snel een pion voor een (voor mij) onduidelijke compensatie. Henk was er echter blij mee. Uiteindelijk resulteerde de partij in een toreneindspel met een pion minder voor Henk (3 tegen 4), maar hij keepte goed en dus werd het een remise.

Daan geraakte in een vreemd eindspel met twee paarden tegen een toren en ongelijk verdeelde pionnen: 3-1 en 1-3 op de dame- en koningsvleugel. We weten: paarden zijn erg lastig! Met een mooie combinatie won Daan een pion. Zijn tegenstander offerde vervolgens zijn toren voor een paard en verkreeg daarmee twee vrije pionnen op de koningsvleugel. Dit vormde echter geen probleem voor Daan. Met zijn paard wist hij de boel tegen te houden en rukte daarom naar voren op de andere vleugel. Een uitgemaakte zaak was het echter niet. Op een tempo of iets dergelijks wist Daan de zenuwslopende partij met promotie van zijn pion te winnen.

Tegen het einde van de partij wist Albert de 2e rij binnen te dringen, waardoor hij in de tijdnoodfase beter kwam te staan. Hij verzilverde drie pionnen en pakte te winst. Commentaar van Albert zelf: "Dit was de eerste keer dat ik de kans kreeg om de zet 3. h7-h5 in de praktijk uit te testen. Dit op aanraden van Robbert Fokkink. Het is zeker speelbaar voor zwart wist ik. In deze partij deed wit meteen al een concessie door direct 4. h4 te spelen. De psychologische strijd was dus al gewonnen. Er ontstond een dynamische partij waarin ik het initiatief had. Wit stelde zich erg afwachtend op en ik kreeg groot voordeel. Natuurlijk maakte ik later nog een grove fout (onnodig pionverlies) maar wit liet na hiervan te profiteren. Uiteindelijk de buit binnengehaald in een nog ietwat hectische uitvluggerfase.

Arnout offerde in de opening een pion voor langdurige druk, maar op het moment dat de slotfase inging stond hij er minder goed voor. Hoewel hij nog even werd 'getruct' - zijn tegenstander promoveerde tot dame door een paard af te leiden - eindigde de partij in remise. Einduitslag: 5,5 - 2,5.

Arnout van Kempen en Marcel Terluin

Back to Top