Wederom Winst Overschie K2

Vandaag stond er een spannende pot op het programma. Vooraf was bekend dat het team van Krimpen bestond uit verschillende jeugdtalenten uit de regio en de herinnering van een afdroogpartij afgelopen jaar tegen het jeugdteam van Ivoren toren lag nog vers in het geheugen. Voordeel was wel dat verschillende spelers mij reeds bekend waren uit het JCC team van Jesse en van de vroegere dagen van Jesse zijn SV Klimop tijd.

Onze opstelling: 1. Hans, 2 Daniel, 3. Gijs, 4. Jesse, 5. Cor, 6 . Murphy, 7. Dick, 8. Ruud.

Nadat de wedstrijd was begonnen besloot ik eens wat anders te spelen. In plaats van mijn 1. d4 Nc6 besloot ik eens een Hollandse opzet te proberen. Ik had een week eerder het een en ander bekeken wat mij eigenlijk wel beviel. Na de 2e zet van wit (die ik nog niet had doorgenomen in mijn schaakboekje) had ik al spijt, maar durfde toch niet te vragen of we opnieuw mochten beginnen.

Hans kwam snel vanuit de opening slecht te staan met een hopeloos paard op de zijlijn. Zijn tegenstander Alan (12 jaar) speelde met zelfverzekerdheid snel toe naar een gewonnen stelling. Daar gaan we in de toekomst nog wel meer van horen. Murphy daarentegen liet zien dat SG Overschie niet snel van zijn stuk te krijgen is en stond snel een pion voor. Hij deed dit in een ongekende snelheid tegen een lid van de familie Pols. Dat is naar mijn weten een schaakfamilie die de schaaklessen goed heeft doorgenomen. Ondertussen stond Dick twee pionnen voor en ik telde het punt eigenlijk al. Ondertussen stond het al 1:1, want Hans ging ten onder tegen al dat jeugdgeweld en Murphy had een dik verdiend punt binnengeharkt. Cor kwam vragen of hij een remise aan mocht nemen en dat was een lastige vraag. Jesse stond door een mooi trucje een stuk tegen een pion, maar Daniel en ik stonden remise. Ruud stond gelijk maar zijn paard stond wat inactief. Dick stond nog steeds gewonnen, maar de tegenstander begon wat te veel aan te vallen.

Uiteindelijk heb ik de beslissing bij Cor gelaten wat uitmondde in een remise. 1,5-1,5. Ik werd wel een beetje zenuwachtig toen Dick onverwacht zijn dame moest geven en op weg was naar verlies. 1,5-2,5. Jesse stond nog steeds goed, maar zat lastig in tijd. De dag voorafgaand bij de RSB stond hij zo slecht in tijd dat hij verloor en ook vandaag nam hij zijn tijd. Soms snapte ik niet waarom... Dat is het nadeel als vader en zoon naast elkaar spelen. Dan zie je wat meer van elkaar.

TOEN kwam de minuut van Overschie. Een drieklapper. Daniel won door een fout van de tegenstander. Ik won een eindspelletje dat eigenlijk volgens Fritz te houden had moeten zijn (maar dit is altijd makkelijk achteraf) en Jesse won zijn partij op fraaie wijze. 4,5-2,5! Ruud was nog druk aan het schaken, maar de buit was binnen na een spannende middag. Helaas verloor Ruud uiteindelijk en werd de stand 4,5-3,5! Daarna hebben sommigen nog kunnen genieten van het overwinningsmaal en al met al een mooie gevulde zaterdag.

We doen het goed met twee gewonnen wedstrijden. Op naar de volgende ronde.

Gijs van Dongen

Back to Top