Wederom Gelijkspel SGO R3

Op 8 november 2019 mocht het 3e team weer aantreden voor zijn wedstrijd tegen het sterke Messemaker 1847 2. Voorafgaand aan de wedstrijd werden er mooie woorden gesproken door onze voorzitter Ronald Verbeek, over het spijtig overlijden van gewaardeerd lid Aad Everwijn. Na de 1 minuut stilte in het klinken van de kerkbellen mochten de helden van SGO R3 aan bak.

Door wat wijzigingen in het team zag het team er als volgt uit:<br\> Aan de 1e tafel zaten op Bord 1 Jurriaan Verbeek en op bord 2 Serge Erdtsieck, aan tafel 2 zaten op bord 3 Mario Dirks en Wil de Gids, aan tafel 3 op bord 5 David Prins en op bord 6 Cor van Lennep, aan tafel 4 op bord 7 Ruud Gorseman en last but not least Martin Schlüter.</br\>

In voorgaande ronde hebben beide teams 4-4 gespeeld, dus waren beide teams gebrand om te winnen. Na ruim een uur spelen kon Cor de vlag helaas hijsen waarna ook David de op moest geven, stand 2-0. Martin won zijn partij waardoor het 1-2 werd voor onze gasten. Niet lang hierna speelde Jurriaan gelijk en won Wil, stand 2,5-2,5. Na iets langer dan 2 uur gezeten te hebben speelde Mario gelijk en won Ruud zijn partij, stand 4-3 voor de onze. Het was dus aan Serge maar helaas werd het door tijdsnood en wellicht de drukte om zich heen allemaal teveel en trapte in een mat grapje van zijn tegenstander, eindstand 4-4.

Een goede prestatie tegen een op papier sterkere tegenstander. Ook een goede leer voor de volgende wedstrijd dat op maandag 25 november gespeeld gaat worden bij onze vrienden van Erasmus. Waar ons team in volle oorlogssterkte naartoe zal reizen.

Na afloop van de wedstrijden heb ik gevraagd aan de spelers of zij een foto van de partij willen sturen en een klein stukje wilde vertellen over hoe zij vonden dat de wedstrijd verliep. Ik kreeg echter niet van ieder een foto waardoor er bij sommige partijen geen analyse staat.

Mario Dirks


Bord 1 Jurriaan Verbeek (z) - Kees Vermijn (w) ½-½

 

Jurriaan: ”Het ging heel de partij wel gelijk op. We kwamen in een remise-eindspel en besloten maar om genoegen te nemen met een half puntje.”

Bord 2 Serge Erdtsieck (w) - Wibo Bourguignon (z) 0-1

Serge: “Ik heb een groot deel van de partij niet genoteerd. Komt er op neer dat ik vanuit het Engels in een betere positionele stelling kwam te staan, maar door een verkeerde beslissing in het middenspel - slaan met mijn loper in plaats van mijn paard - moest ik mijn centrum erg verzwakken of mijn koningsloper (ruilen). Die loper wilde ik niet kwijt dus verzwakte ik mijn centrum. Dat had als gevolg dat mijn positie snel achteruit liep en ik erg veel moeite moest doen om dat te herstellen. Kostte ook veel bedenktijd. Bij het begin van het eindspel had ik het weer enigszins op orde, maar was mijn tijd drastisch geslonken. Hierdoor twee foute beslissingen onder tijdsdruk. Pion op h7 moeten slaan i.p.v. op b7 en i.p.v. weglopen met de koning van het schaak had ik mijn toren er tussen moeten zetten. Met slaan op h7 had ik waarschijnlijk kunnen winnen. Ik had dan de beste kansen van ons beide. Met de toren er tussen had het denk ik remise geworden. Zo zie je maar: twee onnauwkeurigheden en het is over en uit.”

Bord 3 Mario Dirks (z) - Chris Kraaijeveld (w) ½-½

 

Mario: “Zelf dacht ik iets nieuws te gaan proberen. Ik speelde dus als eerste zet met zwart na e4 gelijk a6. Op dit moment kreeg ik een wat verontwaardigde blik van mijn tegenstander. Nadat we uit de opening kwamen stond mijn tegenstander beter maar door stukken af te ruilen en een paar foute zetten van mijn tegenstander bood ik remise aan. Hierdoor eindigde deze partij in remise.”

Bord 4 Wil de Gids (w) – Albert-Jan Wagensveld (z) 1-0

 

Wil: “Een soort uitgestelde ruilvariant van het Spaans waarin mijn tegenstander niet goed uit de opening kwam Ik had vaak beter kunnen spelen maar heb de hele partij beter tot zeer veel beter gestaan na 17. Paard x e6 was het eigenlijk al uit. Hij heeft het nog meer dan 20 zetten lang volgehouden.”

Bord 5 David Prins (z) – Minas Avedissian (w) 0-1

David: “Maar ik speelde waardeloos. Ik verloor eerst een kwaliteit, En later een stuk. En toen was het uit.”

Bord 6 Cor van Lennep (w) – Eelko de Groot (z) 0-1

 

 

Cor: ‘’Eerst stond ik beter. Had wat tactisch aanvallen.   Omdat de dame onhandig stond. Ik offerde een  pion voor spel en aanval. Later gaf ik het  initiatief weg omdat ik  een giftige pion te slaan.   Na paar zetten verder zette ik mezelf mat.’’

Bord 7 Ruud Gorseman (z) – Eduard Dame (w) 1-0

Ruud: “Ik speelde Siciliaans maar kwam door een paar rare zetten erg in de verdrukking. Gelukkig deed mijn tegenstander in lichte tijdnood een nog raardere zet die torenverlies betekende waarna hij direct opgaf.”

Bord 8 Martin Schlüter (w) – Jasper van Wijhe (z) 1-0

Van Martin kreeg in ondanks zijn gewonnen partij niks aan notatie maar wel deze hilarische reactie:
Martin: “FC knudde etc. etc. Mat in 6, pat in 7, boomshakalaka in 9.”

Back to Top