Derde Viertal Speelt Mooi Gelijk

Spijkenisse viertal 3 tegen SGO viertal 3

Sinds dit seizoen hebben wij eindelijk weer een jeugdteam. Na het openzetten van de KNSB competitie, hebben wij in de gehele RSB en bij Overschie zelf gezien dat meerdere KNSB spelers ook weer de overstap naar de RSB hebben gemaakt. Het gevolg is een sterkere RSB competitie, wat fijn is omdat het voor veel meer tegenstand zorgt. Er is echter een klein nadeel voor ons – doordat het 3de RSB team hierdoor aanzienlijk sterker is geworden, zagen wij in dat het moeilijker zou worden voor jeugdspelers om de broodnodige externe ervaring op te doen. Gelukkig biedt de viertallen competitie hier uitkomst voor.

Het derde viertal van Overschie bestaat uit de volgende spelers; Ricardo, Timo, Lana, Kris en Mees, met ondergetekende als reserve. Ricardo vervuld hierbij de rol als playingcaptain, waar mogelijk, terwijl ikzelf back-up ben en mij bezig houdt met verslagen schrijven en de opstelling maken. De eerste wedstrijd was de opstelling als volgt; 1. Ricardo, 2. Timo, 3. Lana en 4. Kris. Gedreven, met veel enthousiasme en een beetje spanning, trok op 15 november ons viertal er op uit voor de eerste wedstrijd van het seizoen, bij Spijkenisse.

Op bord 1 speelde Ricardo. Hij gaf zelf aan dat de wedstrijd lange tijd gelijk op ging. In het eindspel rekende hij een trucje verkeerd uit en gaf een pion weg, maar door een vrijpion was het naar zijn eigen zeggen nog steeds remise. Ik heb de partij niet gezien, maar het klinkt als of Ricardo dan ergens gewonnen heeft gestaan. Met 11 minuten op de klok blunderde hij helaas een toren weg, waardoor de stukken in de doos konden. 0-1

Timo zat op bord 2 met zwart en kreeg het Italiaans op het bord. Dat is een opening die we wellicht nog even een keer door moeten kijken – want hij kwam er niet helemaal lekker uit. Hij verloor op zet 11 een pion, maar zijn tegenstander maakte de grove fout om de dames af te willen ruilen, waardoor de stelling weer gelijk werd. Dat bleef lange tijd zo, totdat Timo zijn tegenstander pardoes een kwaliteit weggaf! Een toren tegen een lopereind spel is natuurlijk gewonnen, maar niet per sé makkelijk uit te spelen. Timo ging echter rustig aan de wandel met zijn vrij pion, won nog even een extra pion van wit, waardoor er een toren en pion tegen een loper eindspel overbleef. De tegenstander maakte het Timo uiteindelijk makkelijk door een foutje, maar de stelling zou hij sowieso hebben gewonnen. 1-1!

Lana speelde op bord 3 met wit en kreeg de Pirc tegen. Ondanks een paar tactische foutjes, zette ze haar partij goed op, rokeerde lang om de aanval op de koningsvleugel op te zetten en kwam na een paar trucjes en wat foutjes van haar tegenstander op voorsprong. In het eindspel zat nog een blunder, waardoor zwart nog remise had kunnen houden! Zwart zag dit zelf echter ook niet, waardoor Lana de partij mooi naar haar toe kon trekken. 2-1!

Kris complementeerde het team op bord 4. Hij speelde met zwart zijn opening ietwat raar en stond na 4 zetten al op “-1,5”. Zijn tegenstander kon echter duidelijk het goede plan niet vinden na het ontwikkelen van zijn stukken en Kris kwam zelfs vroeg in het middenspel beter te staan! Op zet 17 kon hij, zo merkte hij zelf ook al op, een loper insluiten maar dit vergat hij en op zet 25 gaf hij een kwaliteit weg. Deze kwaliteitsachterstand heeft hem op de lange termijn ook de partij gekost. Gezien deze foutjes en het feit dat hij 72(!) zetten heeft genoteerd, doet mij vermoeden dat hij ietwat snel zal hebben gespeeld. Daar zullen wat zenuwen bij hebben gezeten, maar dat is helemaal niet erg. Volgende keer beter! 2-2.

Een 2-2 eindstand is een super mooi begin tegen een team wat op rating één van de sterkste van deze poule is. Hopelijk smaakt deze wedstrijd naar meer voor onze toppers en wellicht dat op 6 december, tijdens onze eerste thuiswedstrijd, zelfs wel kans hebben op een overwinning. Wordt vervolgd!

Niels van Diejen

Back to Top