SGO K2 is Leiderdorp K3 de Baas

In een team van 10 bleek het lastig om 8 personen op te stellen. Naar aanleiding van mijn uitnodigingsmail waren de eerste drie reacties, afzeggingen. Gelukkig kon onze 1.b4 master Niels invallen. Het team werd als volgt samen gesteld: 1. Daniel, 2. Hans, 3. Niels, 4. Gijs, 5. Murphy, 6. Jesse, 7. Cor en 8. Martin.

Bij het voorlezen van de namen ging teamcapain van Leiderdorp al meteen over de grens door tot drie keer toe de naam Diejen verkeerd uit te spreken en af te sluiten met de zin dat het inderdaad ook een naam is. Tja toen stond Niels al bijna op +1,50. Jesse liet er als eerste geen onduidelijkheid over bestaan dat hij ging winnen. Vanuit de opening ontstond er een soort van Franse stelling waar hij 2 pionnen voorsprong nam. Gaandeweg deze zaterdag leek het dat Jesse het zichzelf nog moeilijk had gemaakt maar de computer gaf hem gelijk. Goed gespeeld en 0-1.

Martin op bord 8 kwam vanuit de opening een pion achter maar maakte dat goed door in een gewonnen stelling te komen. Echter opeens was de partij verloren 1-1. Jammer maar de punten gaan bij Martin dit jaar KNSB zeker nog komen. Hans stond ondertussen een pionnetje voor en begon op gang te komen. Cor stond een pionnetje achter maar had veel compensatie in stelling.

Zelf was ik met zwart vanuit een oersaaie stelling (zelf veroorzaakt) gekomen tot een soort van Koning Indisch. Dit was niet de bedoeling maar ook leuk om op je bord te hebben gehad. Mijn tegenstander ging verdedigen en ik mocht aanvallen. Dit deed ik dan ook maar en niet veel later volgde 1-2. Niels zijn pot zag er lekker uit met veel initiatief voor wit.

Murphy stond eigenlijk ook wel lekker met een paard tegen loper eindspel maar Murphy had even geen passend antwoord op een doorgebroken pion. Murphy zag een vervelende schaak over het hoofd en bij het halen van een dame was het ook echt wel over 2-2 en complimenten voor de tegenstander die het wel goed uitspeelde. Cor had ondertussen een stuk gewonnen. Hoewel de tegenstander nog wel even doorspeelde was de lol er snel af 2-3 en een mooie eerste ronde voor Cor! In de schaak app meldde ik nog dat Daniel en Niels goed stonden maar Hans zijn partij moeilijk te beoordelen was. 4 minuten later had Hans gewonnen (2-4). Het blijkt maar weer opnieuw dat ik echt erg weinig begrijp van dit spelletje. Wel aardig dat ik nog mag meedoen in dit team …

Daniel zoals vaker, gewoon goed en een nieuwe overwinning. Wel een spannende partij met fel spel. 2-5. De partij van Niels was ook een mooie. De stukken van zwart werden steeds meer met hun rug tegen het bord gezet en Niels liet niet meer los. Niels kon vervolgens genadeloos zijn werk afmaken, 2-6. Een goede start mannen!

Gijs van Dongen

Back to Top