Overschie vs Erasmus en meer

Op vrijdagavond 20 september vond de eerste massakamp tussen SG Overschie en SV Erasmus plaats in de Grote Kerk van Overschie. Eerst twee matches (met verwisselde kleuren) tussen de jeugdspelers, daarna hetzelfde format - met wat meer bedenktijd - tussen de senioren van beide verenigingen. De eindoverwinning ging nipt (met 1 punt verschil in de totaalstand) naar SV Erasmus, waardoor zij voor een jaar de wisselbeker mee naar huis nemen.

De avond was prima voorbereid door beide voorzitters Ronald Verbeek (SGO) en Frank van Zutphen (SVE) en de jeugdleiders Niels van Diejen (SGO) en Peter Ruimschoot (SVE), met natuurlijk de nodige assistentie van andere (bestuurs)leden. Er was veel moeite gedaan om zoveel mogelijk deelnemers van beide verenigingen aan de borden te krijgen. Dit leverde een mooi aantal van - in totaal - 30 jeugdleden en 36 senioren op.

Ook de verzorging van de avond zelf met hapjes en drankjes was prima geregeld, met dank aan Monique Verbeek en Roshni Sital. De bezoekers deden ook nog een duit in het zakje, door een rondje weg te geven op rekening van Erasmus. 

Allereerst stond dus de jeugdmassakamp op het programma, wat deed denken aan een voorwedstrijd zoals je die nog wel eens in voetbalstadions ziet. Erasmus trok met negen jeugdleden onze kant op, wij hadden zelf uiteindelijk 16 aanmeldingen vanuit de jeugd, terwijl er ook nog een vijftal losse jeugdleden op kwamen dagen. Dit resulteerde uiteindelijk in een tweedeling, waarbij elke ronde één deel van de SGO jeugdleden het opnam tegen de jeugdleden van Erasmus, terwijl de anderen deelnamen aan een simultaan. De tweede ronde werd er gewisseld tussen de aangemelde kinderen en gingen de eerdere match deelnemers over naar de simultaan.

Erasmus won de jeugdmatch uiteindelijk met 8½ - 6½. Omdat het een vriendschappelijke match was, werd al ruim van te voren besloten dat alle kinderen een medaille zouden krijgen. Zowel de kinderen als de ouders hebben deze match naar eigen zeggen als heel leuk ervaren.

Vervolgens kruisten de senioren de degens. Twee lange rijen smalle tafels, dicht op elkaar gepakte en in diep gepeins verzonken wezens. Wat zou een argeloze toeschouwer hiervan denken als hij of zij de kerkzaal zou binnentreden? De serene stilte past natuurlijk prima bij deze entourage, maar zouden die rood aangelopen en krakende koppen nu werkelijk plezier hieraan beleven? Maar natuurlijk, van een mooie en spannende pot genieten we allemaal, hoewel winnen altijd net even (veel) lekkerder voelt dan verliezen!

De eerste match ging met 10-8 naar Erasmus. Hierbij geen opvallende uitslagen, alleen waren de nederlagen van SGO spelers Hans Doornheim en Daniel Gavrilov ietwat verrassend. De tweede match deed Overschie eindelijk iets terug: een 10½-7½ overwinning. Maar dit was dus niet genoeg om de eindoverwinning binnen te slepen. Deze keer waren er wat meer verrassingen: onze kopman Erik Brandenburg (SGO) verloor aan bord 2 na een vreselijke blunder (stond naar eigen zeggen ook al iets minder), maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door knappe overwinningen van Rob Hopman aan bord 1 en jeugdtalent Jesse van Dongen aan bord 9. En ons kersverse nieuwe lid Pim Heij scoorde ook een vol punt! Eervolle vermeldingen zijn er voor Herman Beerling (SVE), Jeroen Landsheer (SVE), Sam van Dongen (SGO) en Dick Bothof (SGO) die allevier 100% scoorden (2 uit 2). 
De einduitslag was zodoende 26-25 in het voordeel van Erasmus. Zie ook het verslag op de website van Erasmus, waar ook alle individuele uitslagen vermeld staan: Geslaagde-massakamp-overschie-erasmus.

Na afloop werd er nog gezellig nagepraat met o.a. Frank van Zutphen en Murdoch Mac Lean. Frank vertelde bevlogen over de website van Erasmus, hoe zij steeds meer clubleden enthousiasmeren om stukjes te schrijven en ook veel bezoekers van de site trekken. Het toverwoord is schaakbeleving boven schaaktechniek. Misschien moeten onze webmaster en jaarboekcommissie maar eens een lijntje leggen met Frank!

Murdoch heeft ook voor de beroemde schaakclub (sociëteit) DD gespeeld (Discendo Discimus: al spelende leren wij). Misschien wel de oudste schaakclub van Nederland. Ze spelen nog steeds in hetzelfde gebouw, verheven tot officieel Nationaal Schaakgebouw. Hierin wordt de plek waar ooit de sigaar  van Lasker lag nog steeds geëerd! Minpuntje, de nieuwe vloerbedekking dempt nu de historisch krakende vloergeluiden. Tsja, zoals Paul van der Sterren laatst al in het bondsblad schreef: “Wij oudere schakers zijn nergens meer veilig”.

Andere spelletjes dan schaken passeerden ook de revue. Op zaterdag 23 november is de KNSB wedstrijd SGO 1 – Erasmus 1. Die middag speelt ook het tweede team thuis en  organiseren we een spelletjes avond. Dus kunnen de Erasmus spelers en hun fans ook gezellig meedoen! Frank en Murdoch hadden hier wel oren naar, veel interesse voor poker ook! Murdoch stelde voor: jij regelt de drank, ik regel de vrouwen. Nou, dat vind ik een prima deal: dat eerste lukt me nog wel (zeker als penningmeester), het laatste lukt wat minder tegenwoordig ...

Rest mij alleen nog wat mijmeringen over de uitslag. Hoe kon het gebeuren dat wij, op papier de sterkeren, nu toch met lege handen staan?. Kunnen we de schuld aan de jeugd geven? Immers bij een gelijkspel had Overschie dan de totaalmatch gewonnen. De medailles zijn toch ook precies gelijk verdeeld ... Of zullen we onze kopman Erik de schuld geven? Als hij wint, dan winnen we ook de match. Of hebben we gewoon met zijn allen gefaald? Beneden ons kunnen gespeeld gezien de rating verhouding ...  WACHT, NU BEGINT HET MIJ TE DAGEN! HET IS VANAF HET ALLEREERSTE BEGIN EEN COMPLOT GEWEEST !!!

Natuurlijk laten we als gastheer onze sympathieke tegenstanders graag de illusie dat ze beter zijn.

Albert Segers

Hieronder kan een partijfragment nagespeeld worden.

Back to Top