Het Witte Paard Getemd

In de verre uitwedstrijd op 16 maart tegen Het Witte Paard in Sas van Gent heeft ons eerste team keihard gestreden voor elk (half) punt. Uiteindelijk kregen we geen loon naar werken, maar bleven we steken op een gelijkspel.

Met dit gelijkspel hebben we wel een belangrijk matchpunt behaald en we staan er nog steeds goed voor. We hebben nog vier ploegen onder ons, waarvan Middelburg nu zeker gaat degraderen. Maar de andere degradatie kandidaten volgen ons op slechts 1 matchpunt (Bergen op Zoom en Charlois Europoort 3) of 2 matchpunten (D4).

Maar, er had zaterdag zoveel méér in gezeten!! Erik, Cor, Karel en Albert hebben allemaal een half punt laten liggen!! We hebben als team keihard gewerkt, daar ben ik trots op, maar op beslissende momenten waren we toch niet scherp genoeg.

Bij Erik (bord 1) was het heel ongelukkig: tegen een sterke tegenstander stap voor stap zijn stelling verbeterd, slechts één onnauwkeurigheid begaan en de winst glipte door zijn vingers.

Cor (bord 3) bouwde een superieure stelling op en had op minimaal 5 momenten in de partij kunnen winnen (+5.0 tot +9.0), maar de meeste daarvan waren best lastig om te zien en/of moeilijk om helemaal uit te rekenen.

Karel (bord 4) stond na de opening heel slecht, kwam sterk terug en speelde het eindspel heel erg goed. Zowel het toreneindspel als het pionnen eindspel daarna waren totaal gewonnen, maar hij zag één gemene riposte over het hoofd en het daardoor resulterende dame-eindspel met pluspion was niet meer te winnen.

Albert (bord 6) kwam prima uit de opening, had een iets beter staand eindspel maar verprutste daarna op vreselijke wijze het toreneindspel. Eerst te lang op winst gespeeld, daarna was op vele momenten de remisehaven bereikbaar, maar hij werd uiteindelijk keihard van het bord geschoven.

Hier tegenover stond slechts één meevaller: Rob (bord 8) kwam na dolle ontwikkelingen een volle kwaliteit achter, maar zijn tegenstander miste een doorbraak kans, hierna keepte Rob als een leeuw en haalde remise binnen.

De overige uitslagen hadden een min of meer logisch verloop, hoewel Marcel (bord 5) lange tijd gelijk stond en daarna alleen iets minder. Maar aan het eind groeiden de problemen op de koningsvleugel hem boven het hoofd.

Het hoogtepunt is en blijft de partij van Robbert op bord 2. Op de heenweg (1,5 uur in de auto vanaf Overschie) noemde Maurits terloops een bizar openingsidee, omdat Carlsen dat wel eens gespeeld had. Ik had dit ook wel eens gezien en wist dat dit (ook theoretisch) niet zomaar te weerleggen is door wit. Toen besloot Robbert ter plekke: dat ga ik vanmiddag spelen. Samen nog even 5 minuten besteed aan het doornemen van wat variantjes m.b.v. ChessBase op de telefoon. Dit werd een doorslaand succes! Zijn arme tegenstander (rating 2030) had bijna anderhalf uur nodig voor de eerste tien zetten, hij kwam ook qua stelling onder druk te staan (dat is natuurlijk de verdienste van ons creatieve genie Robbert!) en verloor een stuk na een blunder op zet 16.

Maurits (bord 7) tenslotte had een makkelijk middag, zijn tegenstander hield open huis en op zet 28 was het punt binnen. Evengoed een prima prestatie van Maurits, die op deskundige wijze de Pelikan variant van zijn tegenstander wist te slopen.

Beide heren met het volle punt waren zodoende vroeg vertrokken en hebben het zweet en tranendal daarna niet meer hoeven mee te maken.

Om positief te eindigen, er is werkelijk keihard gewerkt door ons deze middag. Er waren vier wedstrijden in de zaal (vier teams van HWP), 34 partijen in totaal, en na 16:30 waren er in de hele zaal nog slechts 4 partijen bezig .. Jawel, dat waren vier dappere SGO krijgers waarvan Karel als laatste zijn winstpogingen moest staken om ca. 18:15.

De volgende thuiswedstrijd op zaterdag 13 april tegen (mede degradatiekandidaat) Charlois Europoort 3 is CRUCIAAL. Een gelijkspel is in principe voldoende, maar winnen is ons doel want dan zijn we 100% veilig. In de laatste ronde moeten we tegen de koploper HWP 2 (weer helemaal naar Sas van Gent!) en dat wordt een lastig verhaal om nog punten te halen.

Albert

Back to Top