Merlijn Groepswinnaar 345-Toernooi

Net als de voorgaande jaren organiseert de Rotterdamse Schaakbond samen met Shah Mata het 345-toernooi voor scholen en kinderen uit de groepen 3 t/m 5. Deelnemers kunnen individuele prijzen winnen. Scholen hebben kans om een plaats te verdienen bij de nationale schoolkampioenschappen in juni. Dit jaar deden Merlijn (jeugdlid) en Thijmen mee namens hun basisschool Aloysius. Er waren zo’n 40 deelnemers. Sommige scholen, zoals de Eduard van Beijnum uit Noord of de St. Jozef uit Schiedam hadden een groot aantal leerlingen. Schoolschaken met de juiste begeleiding is in Rotterdam populair.

Het toernooi telde vijf rondes. Kinderen uit de groepen 3 en 4 werden bij elkaar gezet met zeven borden. Groep 5 speelde met een klok (10 min en 10 s/zet). De eerste paar partijen waren nodig om de kinderen van gelijke sterkte bij elkaar te brengen. Merlijn had in de eerste drie partijen weinig weerstand. Zijn vierde partij was moeilijker, maar Merlijn kon uiteindelijk winnen door zijn dame te offeren met in het vooruitzicht een pionpromotie waardoor er weer een dame in het spel kwam en mat gezet kon worden.

Merlijn’s laatste partij met wit was tegen de sterkste opponent Elishka. Merlijn had 12 punten uit vier wedstrijden en Elishka 10. Bij verlies zouden ze mogelijk nog een partij moeten spelen. Hieronder volgt de voorlaatste zet die de partij zou beslissen. Wit was aan zet. Zwart had haar ogen gericht op de koningstoren. Merlijn speelde Dh5. Een prachtige kans voor zwart om de dame te slaan, maar zwart voerde haar originele plan uit en sloeg de toren. Vervolgens werd de partij beslist door Df7.


https://lichess.org/editor/r1bqk2r/pppp1ppp/2n5/2b5/2B1Pp2/2NP2nP/PPP3P1/R1BQK1NR_w_KQkq_-

Uiteindelijk werd Merlijn groepswinnaar (5/5) van groepen 3 en 4. De kinderen van Eduard van Beijnum kunnen naar de Nederlandse kampioenschappen.

Stefan Nelwan

Back to Top