Overschie K2 Verliest Kraker

RSR Ivoren Toren K2 tegen Overschie K2 was vooraf een kraker tussen de nummer 1 en 2. Bij winst zeer waarschijnlijke promotie. Overschie had een prachtige opstelling:
1. Daniel
2. Hans
3. Gijs
4. Ronald
5. Niels
6. Jesse
7. Ruud
8. Martin

Michele was ziekgemeld en Niels (vervanger waarvoor dank) had nog voor zichzelf wat goed te maken naar de wat ongelukkige invalbeurt eerder in het seizoen tegen Botwinnik. Met een gemiddelde rating van, zeker op de hogere borden, rond de 200-300 punten meer mochten we onszelf toch wel wat kansen toedichten. Vooraf hadden we wel goed scherp dat er een aantal jeugdspelers meededen en dat daardoor schijn kon bedriegen. Niet voor niets hadden onze tegenstanders nog alles gewonnen. Toch zag ik de wedstrijd met vertrouwen tegemoet. Helaas liep het anders.

Het adres was op de Lombardkade in Rotterdam. Parkeren was erg lastig dus vooraf besloten met het OV te gaan. Voor mij al een heel avontuur omdat ik nog net wist dat mijn strippenkaarten waarschijnlijk niet meer geldig zouden zijn. Gelukkig kon Jesse mij vertellen hoe het werkte met OV chip en dergelijk. Voor de scherpe lezer: nee ik ga niet echt vaak met het OV. Omdat ik nog rekende met stoomlocomotieftijden waren we flink te vroeg maar dat was geen straf. Mooie locatie, gezellige bar en heerlijke stoelen.

Bij het binnendruppelen van de tegenstanders zag ik idd enkele jeugdspelers die Jesse en ik nog wel kenden van de verschillende jeugdtoernooien. De opstelling van de tegenstander verraste mij niet, dus vol vertrouwen gingen we achter ons bord zitten. Het eerste wat opviel was de partij van Jesse waar in zeer korte tijd een soort van ontploffing op het bord plaats vond tijdens een Najdorf. Er stonden meer stukken in dan ik reeds ontwikkeld had en de tegenstander van Jesse offerde er lustig op los. Vol opluchting keek ik naar mijn eigen bord waar het er gelukkig wel wat rustiger aan toe ging. Gaandeweg de dag stond Daniel remise-achtig, Hans zijn tegenstander moest lopen met de Koning en Hans leek mij best lekker te staan. Zelf was ik ook niet ontevreden. Mijn tegenstander speelde redelijk vroeg in de partij g5 wat inderdaad f4 tegenhield. g5 verzwakte echter zijn koningsstelling in die mate dat hij lang zou moeten rokeren. Mijn aanvalsplan was geboren. Op bord 4 stond Ronald een beetje passief maar het was nog vroeg.

Op bord 5 was Niels met b4 lekker aan het knutselen tegen een wat oudere jeugdspeler. Zijn tegenstander had wel wat meer het centrum wat voor problemen kon gaan zorgen. Jesse zijn partij was naar mijn mening een lust voor het oog en bezat meerdere stap 3/4/5 opgaven in een. Jesse stond voor qua materiaal maar er was wel compensatie voor de tegenstander. Op bord 7 was Ruud bezig met een koningsaanval nadat hij was gestart vanuit een Engelse opzet. Ruud stond gewoon beter. Martin op bord 8 stond ook prima, beetje remiseachtig. Opvallend was wel dat de bord 7 en 8 spelers van de Ivoren Toren bijna instinctief hun zetten deden. Vaak goede zetten met op de klok + minuten.

Het uurtje van mineur kwam snel. Ronald had in overleg remise aangeboden. Ronald stond er inderdaad wat gedrukt voor. Remise werd overeen gekomen. Daaropvolgend werden bij Hans wat stukken afgeruild en het zag er in eens wat minder goed uit. Zelf stond ik wel lekker. Niels op bord 5 had het moeilijk maar leek er goed uit te komen. Op bord 6 begon het er bij Jesse steeds beter uit te zien met 2 stukken voor wat pionnen maar gezien de scherpe stelling waar geen koning veilig stond was het niet helemaal duidelijk.

Martin ruilde af naar een wat in mijn ogen op een remisepot leek. Bij Ruud was het ergens mis gegaan en Ruud stond in eens een kwaliteit achter en kreeg last van 2 centrumpionnen die aan het lopen waren om een dame te worden. Niet veel later volgde hier een jammerlijke 0. Volledig onverwacht (voor mij) volgde ook Daniel, Martin en Niels met een 0. Het stond in een keer 4,5-0,5. Drama. Niels appte later nog dat hij van een flinke plusscore 3 zetten later verloren had. Jammer allemaal.

Er waren nu nog 3 partijen bezig maar het verlies was al daar. Hans stond ondertussen een pion achter in een verloren eindspel maar zijn tegenstander bood remise aan. Ik begreep later van Hans dat zijn tegenstander niet wist dat er na 40 zetten een half uur bij kwam. Hans heeft het remiseaanbod zeer dankbaar aangenomen. We hadden ondertussen nog geen overwinning gehaald. Voor de eer haalde ik een punt waardoor de stand op 5-2 kwam. Jesse bleef rustig spelen en was uiteindelijk blij met het half uur extra want hij had het nodig. Jesse had zijn voorsprong uitgebouwd naar een stuk en een toren maar zijn tegenstander wist niet van opgeven. Na de ruil van dames had dit best gemogen. Na 4 uur en 20 minuten werd het uiteindelijk 5-3.

De felicitaties voor onze tegenstanders die toch echt een knappe prestatie hebben geleverd! Helaas zijn onze promotiekansen gekomen tot een theoretische waarbij het moet gaan sneeuwen in juli tijdens een hittegolf. Voor mijn teamgenoten die nu bij de pakken neerzitten kwam ik de volgende inspirerende tekst tegen die een ander perspectief kan geven ;-)

Als je denkt dat het allemaal even geen doel meer heeft , verplaats je dan even in een goudvis.

Je ziet het valt nog wel mee!

Gijs van Dongen

Back to Top