Nipt Verlies SGO R2

Voor de eerste teamwedstrijd na het jaar en de vierde van dit seizoen, moest SGO R2 op 9 januari aantreden tegen het nog puntloze SO Rotterdam. Met vier 1900 spelers in de basisopstelling een bijzonder feit, maar tot nu toe hadden zij enkel tegen gelijkwaardige of sterkere teams gespeeld. Op 4 januari zouden Hans en ikzelf al twee wedstrijden vooruit spelen op verzoek van SO Rotterdam.

Zelf was ik als eerste klaar op bord 1. Voor de wedstrijd werd ik al aardig angstig gemaakt door clubgenoten, die aangaven dat ik tegen een aardig sterke tegenstander zat. Zijn spel toonde dit aan, aangezien hij zonder veel moeite een repliek had op al mijn zetten en initiatieven. In mijn eigen b4 opening wist ik echter vrij vroeg de zware stukken af te ruilen op de A-lijn, waarna in een iets mindere stelling voor mij werd besloten tot remise. (0,5-0,5)

Hans speelde op pot 2 een zware pot. Zijn paard kwam op een gegeven moment op h8 te staan en Hans leek op een zwaar verlies af te gaan. Hans besloot echter te gaan rommelen in de stelling en zijn tegenstander vond in een aantal cruciale stellingen niet het juiste vervolg, wat er voor zorgde dat Hans op een gegeven moment zelfs in een gewonnen positie kwam. In tijdnood kon hij het winstplan helaas niet vinden. (1-1)

Na deze twee goede resultaten gingen we met vertrouwen richting SO Rotterdam en tot een uur of 10 zag het er vrij goed uit op de borden. Sam had een sterke koningsaanval op bord 6 en ook Fokke leek iets beter te staan in zijn eindspel positie. Gijs daarentegen had het moeilijk op bord 5, dus niets was nog zeker.

David van der Vloed was als eerste klaar. Op bord 7 had hij een lange tijd een remisestelling, echter bleek de loper van zijn tegenstander sterker dan David zijn paard. Zettenlang stond David in een vervelende penning en uiteindelijk kon zijn tegenstander afdwingen dat David alle stukken moest ruilen, waarna de vrijpion van zijn tegenstander vrij baan zou hebben. (1-2)

Sam had op een gegeven moment een aantal stukken afgeruild, waardoor ik het gevoel had dat zijn stelling minder goed was dan eerder. De koning van de tegenstander had echter een aardige wandeling moeten maken om in veiligheid te kunnen komen, waarna Sam de tijd kreeg om zijn stukken actief te krijgen. De stelling leek op remise uit te gaan komen, maar de tegenstander draaide twee zetten om in een ruil en gaf zijn dame weg, waarna de wedstrijd gelijk afgelopen was. (2-2)

Fokke op bord 8 kwam beter in het eindspel terecht en was de enige van de twee spelers die nog winstkansen had. Uiteindelijk moest zijn tegenstander een stuk geven, maar dit was goed uitgerekend. Fokke zijn loper stond op de zwarte kleuren, de pionnen van de tegenstander op de witte kleuren en Fokke zijn pionnen stonden dusdanig ver opgesteld, dat hij er nooit meer bij zou komen met de koning. (2,5-2,5)

Gijs, Serge en Daniël waren nog bezig op bord 5, 4 en 3. Alle drie de heren stonden in de tijdnoodfase materiaal achter en het zag er erg somber uit voor het team. Gijs moest helaas de vlag hijsen nadat zijn tegenstander nog meer materiaal zou gaan winnen na een mooie combinatie. Serge vocht zich knap terug in de wedstrijd en leek remise te kunnen houden. De stelling was echter uiterst complex en Serge vergat de klok in de gaten te houden, waarna hij door zijn vlag ging. Met een uitslag van 2,5-4,5 speelde Daniël nog enkel door voor de eer en de bordpunten. Hij deed dit echter erg sterk en wist het eindspel beter uit te spelen dan zijn tegenstander, ondanks dat hij een kwaliteit achter stond. De stukken gingen van het bord en wat overbleef was een gewonnen eindspel voor Daniël ,tegen een tegenstander met een rating van bijna 2000! Een uitstekende overwinning die nog enigszins glans gaf aan deze nipt verloren teamwedstrijd. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er waarschijnlijk niet meer in heeft gezeten dan dit kleine verlies.

Door deze uitslag en de winst van HZP Schiedam moet SGO2 eigenlijk nog een wedstrijd winnen om in de veilige thuishaven te komen. Laten we hopen dat dit nog gebeurd in een van de laatste 3 wedstrijden, zodat wij het initiatief aan onze kant houden.

Niels van Diejen

Back to Top