Eerste Winst Overschie R1

In de derde ronde van de RSB-competitie wist Overschie R1 de eerste winst van het seizoen te behalen ten kosten van Dordrecht R4.

Op bord 1 speelde Erik met wit tegen Iwahn Apon. Er kwam een bekende stelling op het bord uit een van de eerste matches tussen Kasparov en Karpov. Grünfeld met Lxf7 en f3xg4. Op zet 17 dacht zwart waarschijnlijk zijn dame op a3 kwijt te gaan raken. Of hij had er geen zin meer in. Hij gaf zeer onverwacht op (1).

Marcel speelde op bord 2 met zwart tegen een flankopening. Er kwam een mij onbekende opstelling op het bord. Her en der werden wat lichte stukken geruild. De pionnenstelling gaf geen eenleiding op dit vlak iets spannends te gaan doen. Nadat op zet 20 de laatste toren werd geruild werd meteen daarna remise overeengekomen (0,5).

Han speelde op bord 3 een moeizame laveerpartij tegen Versloot. Kwam een kwaliteit achter te staan. Maar zwart overzag een schaakje en ging pardoes en onverwacht mat. Een flinke meevaller (1).

Op bord 4 speelde Arnout met zwart een opening die een aantal malen voor kwam in de KRO match tussen Kasparov en Timman waarbij Timman met zwart tegen een paar rake klappen opliep. Mijn tegenstander had andere ideeën maar de zwarte stelling blijft lastig te spelen want erg scherp en gevoelig voor fouten. Ergens had mijn tegenstander mij pijn kunnen doen. Dit was een penninggrapje. Daarna kwam ik beter te staan. Won een tweede een pion. Wit bleef proberen en offerde zelfs een stuk voor complicates. Nadat ik alle klippen had omzeild kon ik ruim na de 40e zet eindelijk een punt bijschrijven (1).

Daan speelde op bord 5 met wit tegen den Boer. Kreeg een ongebruikelijke variant van het frans te verwerken. Het zag er allemaal goed uit maar zwart was zeker niet zonder tegenkansen. En kreeg meer dan tegenkansen met een vrijpion op e4. Daan kon met een beetje geluk eeuwig schaak afdwingen (0,5).

Op bord 6 kam Jeroen wegens omstandigheden een kwartier te laat. Vanwege zijn studie en twee jonge kinderen schaakt Jeroen alleen extern en dit is volgens hem net als in de voorgaande wedstrijden te merken en dan met name in de opening. Zijn tegenstander trok vrolijk ten aanval en Jeroen investeerde veel tijd om die te pareren. Jeroen dit deed dit goed en pakte twee pionnen mee. Na de laatste zet had Jeroen 6 seconden over. Hij realiseerde zich dat dit toch niet kon met een increment van 15 seconden.Toen riep Jeroen de wedstrijleider erbij en die kwam tot de conclusie dat de increment niet was ingesteld. Jeroen kreeg er tijd bij en zijn tegenstander zat zo in de partij dat hij de uitleg blijkbaar niet kon volgen. Hetgeen leidde tot de nodige consternatie. In het vervolg speelde Jeroen niet actief genoeg en kon het juiste plan niet vinden. Opnieuw in tijdnood besloten beiden tot remise (0,5).

Aad kreeg op bord 7 een siciliaan te verwerken Er werden snel lichte stukken afgeruild tot er 4 torens en 2 dames op het bord stonden. De pionnenstructuur gaf niet veel ruimte voor gevaarlijke initiatieven en er was alleen een half open c en d-lijn beschikbaar voor de torens. Geen gekke dingen dus en op zet 28 remise (0,5)

Op bord 8 had Ruud-Jan initiatief op de damevleugel. Zijn tegenstander op Ruud-Jan zijn koningsvleugel. Het witte initiatief werd krachtiger en Ruud-Jan verloor een stuk. Later kwam daar nog een dodelijke penning bij en toen was het definitief gedaan (0). Uitslag 3 - 5.

Arnout van Kempen

Back to Top