Gelijkspel smaakt naar meer!

Voordat ik mijn stukken een beetje leuk ontwikkeld had en mijn rituelen van de start van het potje had afgerond kwam Jesse al vertellen dat hij op bord 7 had gewonnen. Een koningsaanval liet zich erg snel uitbetalen en daar was de 0-1! Gelukkig had hij zijn huiswerk bij want anders was het wel een hele lange middag geworden. Op bord 8 had Dick al 6 zetten gedaan en zijn tegenstander had misschien al wel 45 minuten verbruikt. Later meer daarover maar Dick lijkt de gave te hebben om zelfs in de start het spel zeer ingewikkeld te maken.

Op bord 1 had Ronald vandaag een pittige pot maar vol vertrouwen zette Ronald een Engelse pot neer die goede mogelijkheden gaf tot goed spel. Hans speelde op bord 2 een Franse partij. Ik herkende aan zijn tegenstander de moeder van een jeugdspeler van SV Promotie die, zoals ze vertelde, gewoon in 2017 was begonnen te schaken. Onvoorstelbaar want ze misstond niet op bord 2. Ikzelf had op bord 3 in de opening een mooie mogelijkheid gevonden om de koningsstelling van mijn tegenstander behoorlijk te slopen met een vervelend pionzetje. Nu kijken hoe ik deze kon uitbouwen. Op bord 4 stond Niels al redelijk snel een stuk voor door gewoon goed en degelijk spel. Op bord 5 stond ook Martin lekker. Ruimte en veel activiteit. Op bord 6 had Michelle een pittige tegenstander (jeugdspeler) die in binnen en buitenland zijn potjes speelt. Toch kon ik er weinig van zeggen anders dan gelijke stelling. Op bord 8 had Dick al weer enkele zetten gedaan en had de tegenstander nog 5 minuten op de klok. Deze jeugdspeler dacht in ieder geval wel na, dat is bij jeugdspelers wel eens anders.

Hierna gaat het snel. Martin verliest zijn partij maar zo goed als hij eigenlijk stond kan het niet anders dan dat hij dit jaar nog leuke potten gaat spelen. Ook Ronald moet helaas zijn meerdere bekennen in zijn tegenstander (2-1). Ik heb hier nog even gekeken naar de partij van Dick maar nadat ik zag dat de tegenstander nog minder dan 1 minuut had ben ik weer terug gegaan naar mijn eigen partij. Of het nu de stelling was of de klok weet ik niet maar 2-2 (een mooie start Dick!). Niet lang daarna had ook ik een winnende koningsaanval (2-3). Hans stond eerst 2 stukken voor, gaf weer een stuk terug maar zette zijn tegenstander vervolgens mat achter de paaltjes (2-4). Een halfje was nu genoeg en ik had er alle vertrouwen in dat dit moest gaan lukken. Michelle bood remise aan maar dit werd helaas niet aangenomen. Beide partijen zouden nog lang duren. Ondertussen had Niels sportief een stuk teruggegeven en kreeg zijn tegenstander steeds meer activiteit. Michelle was aan het afronden naar een toreneindspel maar de torens van de tegenstander stonden net iets actiever. Na twee pionnen achter werd het iets te veel van het goede en werd het 3-4. Toch een lekkere pot maar helaas zonder punten.

Niels vocht voor wat hij waard was en kwam best aardig terug en had misschien nog wel mogelijkheden op een remise. Maar wat weet ik nou eigenlijk van het eindspel.... Na een twijfelachtige ruil van loper en paard kwam Niels vast te staan, na een mooie h4 pionzet van de tegenstander. 4-4 maar een gezellige dag , een lekker zonnetje en genoeg verhalen tot de aan volgende ronde op 3/11 thuis tegen Spijkenisse!

Graag spreek ik ook nog mijn dank uit naar Jan die als toeschouwer en mental coach de spelers van Overschie geregeld van positieve energie heeft voorzien!

Gijs van Dongen

Back to Top