Jesse van Dongen wint met Nederland Stokes Cup

Jesse van Dongen, 11 jaar en spelend bij Schaakgenootschap Overschie, was door Pathena Chess in samenwerking met de Nederlandse schaakbond uitgenodigd om mee te doen aan de Stokes Cup in Schotland (Glasgow), een prestigieus internationaal landenschaaktoernooi. Het schaaktoernooi bestaat al sinds 1949 en heeft dus al een lange geschiedenis en traditie. Het was al Jesse zijn tweede schaakreisje dit jaar want eerder dit jaar had hij via Pathena Chess ook al een teamlandentoernooi gespeeld in Frankrijk (Parijs). Pathena Chess is een stichting in Rotterdam die zich inzet om jeugdschakers in Nederland zich verder te laten ontwikkelen middels o.a. internationale toernooien, professionele toernooibegeleiding en training. Op 15 juli stond een team van gemotiveerde schakers om 05:40 uur in de ochtend op Schiphol om richting Schotland te vliegen om bij de universiteit van West Scotland van 16-18 juli mee te doen met de Stokes Cup.

Verdeeld over drie dagen heeft Jesse 5 wedstrijden gespeeld tegen landenteams uit Engeland, Schotland, Wales, Frankrijk en Ierland. Jesse speelde mee in de categorie tot en met 12 jaar (de Stokes Cub). Op de eerste dag trof het Nederlands team Schotland en Engeland. Jesse speelde rustig en na 2 lange partijen van ieder 3,5 uur had hij een mooie start met een winstpartij en een remise. Ook de rest van het Nederlandse team deed goede zaken waardoor Nederland na de eerste dag eerste stond. Fijn vond Jesse ook de wedstrijdvoorbereidingen en nabesprekingen van de partijen door Rick Lahaye, Anne Haast en Mark Haast. Binnen de schaakwereld zeker geen onbekende namen en een mooie mogelijkheid voor de jeugdige schakers om zichzelf nog verder te verbeteren.

Op de tweede dag ging het met Jesse even mis nadat hij onverwacht een toren afgaf tegen Frankrijk en niet veel later verloor. Hij herstelde zich echter weer in de vierde partij met een snel punt tegen Wales. Als team leverde dit uiteindelijk toch overwinningen op tegen deze twee landen. De laatste dag moest het team nog tegen Ierland en dat was een spannende pot. Zouden ze deze ronde winnen zou het Nederlandse team eerste zijn. Ierland en Engeland zaten echter nog gevaarlijk dichtbij. Met een overwinning op Ierland met 3,5 - 2,5 en een mooi laatste partijpunt voor Jesse werd na een lange dag tegen Ierland gewonnen en daarmee de eerste plaats veilig gesteld. Jesse had een mooie score van 3,5 punt uit 5 wedstrijden en samen met het Nederlands Team werd de Stokes Cup naar Nederland meegenomen.

Jesse vond het een prachtige ervaring en zeker ook leuk waren de vele potjes pool en (tafel)voetbal die voor en na de wedstrijden werden gespeeld met zijn teamgenoten, maar ook de schakers uit andere landen. Jesse is nog twee dagen langer in Schotland blijven hangen om wat meer van Schotland te zien. Als je er dan toch bent …

?

Back to Top