Winst SGO 2 op HZP Schiedam 1

Maandag 5 maart speelden wij onze voorlaatste wedstrijd uit tegen HZP Schiedam 1.

Bord 1 : Ronald speelde met wit tegen van Baarle. Het was in een wat gelijke stelling dat van Baarle dacht met zijn dame op f4 stukkenruil af te gaan dwingen. Op de volgende zet zou het paard op e4 worden geruild. Ronald speelde zijn paard van e4 naar c5 en viel de ongedekte loper op b7 aan terwijl gelijk mat dreigde op h7. Ronald's witveldige loper stond al op b1. Op zet 16 gaf zwart op. Een opsteker voor het team. (1)

Bord 2 : Ik kwam weer tegenover Aad Juijn te zitten. Net zoals Han altijd speelt tegen van Baarle (Behalve deze avond dan, van Baarle had Han Smit al genoteerd als tegenstander en moest de naam doorhalen) heb ik een abonnement op Aad Juijn. Ook deze keer kwam Aad met een gambiet te voorschijn. Op zet 12. had ik e7-e4 moeten spelen. Hierna was de zwarte stelling erg goed met een pion voor. In plaats daarvan speelde ik Pe4. Na mijn zet 14. b5-b4 kwam wit met een goed getimed d2-d4. Dit betekende dat ik vanwege allerlei nare penningen mijn pion voorsprong weer zou gaan verliezen. Op zet 22 bood wit remise aan en ik kon dat niet echt weigeren. (0,5)

Bord 3 : Han kreeg een Franse opening voorgeschoteld. Een wat ongebruikelijke variant kwam op het bord. Met Pb5 kon Han schaak geven op d6. Zwart verloor de rokade maar dat was niet echt een probleem. Han had naast het paard en torens op de onderste rij alleen een zwartveldige loper die weinig schade kon aanrichten. Zwart kon ook niets afdwingen en zo volgde op zet 22 remise. (0,5)

Bord 4 : Wijnand kwam passief uit de opening en had ook een tijdachterstand. Toch geen reden om te verliezen. Ergens zag Wijnand iets over het hoofd en verliet teleurgesteld het pand. (0)

Bord 5 : Jeroen speelde met de witte stukken en offerde een pion in de opening. Zwart nam deze pion niet aan en in ruil daarvoor kreeg hij een geïsoleerde pion op d5. Helaas voor hem ging deze verloren na Lb5 schaak. Alleen de loper op c8 kon het schaak verhinderen met Ld7 maar dat ging ten koste van de pion op d5. Deze pion voorsprong had Jeroen in zijn zak en won met deze minimale voorsprong de partij. (1)

Bord 6 : Daan speelde tegen iemand die zeer snel zijn zetten deed. Op zet 13 speelde wit origineel maar wel te vroeg d4. De witte koning was nog niet gerokeerd en dat was het probleem. Strategisch kon het wel door de beugel maar wit had niet gerekend op Daan's 15. Tf8 hakt op f2 !. Daarna was het min of meer uit. Daan won op zet 18. (1)

Bord 7 : Aad speelde de opening wat passief en moest het initiatief geheel aan zwart overlaten. Hij verdedigde zich zo goed als hij kon en kwam met een remise goed weg. (0,5)

Bord 8 : Ruud-Jan kwam na een wat ongebruikelijke openingsbehandeling van wit redelijk te staan. Voor de lange termijn was zijn loperpaar tegenover het paardenpaar wel een mogelijk voordeel. Nadat ook de torens waren geruild vlogen er opeens twee belangrijke damevelugelpionnen van wit van het bord. Nadat de derde ook verloren ging was er geen houden meer aan. (1)

Einduitslag 2,5 - 5,5

Arnout van Kempen

Back to Top