Ruime Overwinning SGO 2

Vrijdag 9 februari speelden wij thuis tegen RSR Ivoren Toren 3. Het werd een ruime overwinning. Maar halverwege was stond het zeker gelijk. Pas in de fase dat er sneller gespeeld moest worden viel alles uit in het voordeel van Overschie.

Bord 1 : Han kwam in een voor hem bekende variant terecht. Maar wit speelde onverwacht de dame vroeg naar g4 en het leek snel slecht voor Han's tegenstander af te lopen. Toch had hij dieper gekeken dan Han en speelde een verrassende zet. Objectief leek remise een redelijke uitslag. Maar i.p.v. eerst de loper op e7 te slaan sloeg wit met zijn loper op d5 en overzag zwart's antwoord. Met de zwarte dame op d6 dreigde mat op h2 en stond zijn stuk op d5 aangevallen. Wit kwam er nog met kleerscheuren vanaf maar kon het tij met een kwaliteit minder en slecht samenwerkende stukken niet keren. (1)

Bord 2 : Ik kwam redelijk uit de opening maar durfde niet de hoofdvariant in te aan met als nadeel een wat bescheiden stelling. Het bleef allemaal binnen de remisemarge maar zwart deed de meeste gezonde zetten. Dit kwam naar voren nadat ik de partij snel heb geanalyseerd in Fritz. Op zet 27 was het al helemaal gelijk en bood ik na de overige partijen gezien te hebben remise aan. (0,5)

Bord 3 : Daan kwam moeilijk uit de opening. Het zag er allemaal wat lastig uit maar het was solide. Wit overspeelde zijn hand door Daan een dubbelpion te bezorgen maar die werd wit noodlottig aangezien er een vreselijke aanval langs de g-lijn loskwam. (1)

Bord 4 : Wijnand kreeg met de witte stukken niet veel voor elkaar en was als eerste klaar en kwam remise overeen. (0,5)

Bord 5 : Jeroen probeerde met zwart een scherpe opening uit maar wit ging alle complicaties uit de weg. Jeroen dacht het beste van het spel te hebben maar op zet 23 blunderde hij een pion weg. Hij had een tussenzet overzien. Later op zet 33 had wit zelfs twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Jeroen bouwde een truc in de stelling en nadat wit een derde pion wilde pakken offerde Jeroen een stuk en kwam hiermee weg met remise door eeuwig schaak. (0,5)

Bord 6 : Niels viel in en dat deed hij niet onaardig door te winnen. Maar hij had wel het nodige geluk. Zijn stukoffer bracht niet voldoende op en een flinke blunder van zijn tegenstander deed de kansen keren. (1)

Bord 7 : Aad kwam origineel uit de opening. Of lag dat aan zijn tegenstander ? Het zag er niet echt goed uit voor Aad maar wit liet wat steken vallen in een voor hem gunstige positie. Op zet 23 kwam Aad een kwaliteit voor te staan met aanval en op zet 36 moest wit de strijd staken (1)

Bord 8 : Ruud-Jan kwam ook niet echt goed te staan. Maar bleef de nodige dreigingen scheppen en dat resulteerde na de nodige strijd in winst (1)

Einduitslag 6,5 - 1,5

Arnout van Kempen

Back to Top