Tweede Nederlaag SGO 4

Het vorig seizoen gepromoveerde SGO 4 was de competitie redelijk goed gestart, maar na in de vorige wedstrijd een onnodige nederlaag te hebben geleden tegen Dordrecht 6 zal het toch een zware dobber worden om te handhaven. Zeker in de wetenschap dat er nog tegen de top 3 teams in poule aangetreden zal moeten worden. Op vrijdagavond kwamen de mannen van Barendrecht IJsselmonde op visite. Na verloop van tijd begon een zware nederlaag zich af te tekenen. Eigenlijk stond alleen onze Cor er goed voor. Op de andere borden was het vechten voor lijfbehoud begonnen met hier en daar een houtje achter en/of een mindere stelling. De uiteindelijke 6-2 nederlaag viel in dat kader wellicht nog mee.

Bord 1) Cor speelde een prima pot en kwam in een eindspel met een pion meer en leek te gaan winnen. Zeker omdat hij 2 verbonden vrijpionnen op de damevleugel had. Helaas kon hij het juiste plan niet vinden door met zijn koning naar de vijandelijke pionnen op de koningsvleugel te lopen en verloor uiteindelijk.

Bord 2) Mario kwam een houtje achter in de opening, maar kreeg daardoor wel wat initiatief. Een prima pot die in een remise uitmondde. Een resultaat waar beide heren wel mee konden leven.

Bord 3) Jurriaan baalde toen hij zijn koning aanraakte om te gaan rokeren, want hij zag opeens dat dit een blunder zou zijn waardoor Ed een paard kon offeren om die vervolgens met rente in de vorm van een paard en een pion terug te verdienen. Een en ander kwam ook op het bord en Jurriaan moest vechten voor de half. Door de lopers te ruilen en door met zijn toren actief tegenspel te creëren belandde hij in de remisehaven. Mooi gedaan!

Bord 4) David (2*) leek een prima debuut te maken in een partij van een redelijk hoog niveau. Een verkeerde paardzet echter kostte hem een volle pion en later de partij. Jammer, maar toch een leuke partij, waar veel in zat.

Bord 5) David (1*) kwam in de opening al aardig in het nauw. John had een enorme druk over de E lijn op de zwarte pion op e6. (dacht ik) Daarnaast had wit ook nog een koningsaanval. E.e.a. bleek iets teveel van het goede voor de zwarte monarch.

(*) De (1) en (2) bij de beide Davids heeft te maken met de volgorde van lid worden.

Bord 6) Teamcaptain Edwin leek prima uit de opening te komen, maar door een paar verkeerde zetten (zoals hijzelf aangaf), waardoor Eric het centrum in handen kreeg en door niet te rokeren kwam hij al vrij snel in grote problemen en moest de witte vlag worden gehesen.

Bord 7) Ruud speelde een bijzonder merkwaardige partij waarin hij met zwart op een gegeven moment zijn paarden op a7 en h7 had geparkeerd, die ook beide bijna geen kant meer op konden. Wit kreeg daardoor kansen op een aanval. Toen die niet opgang kwam kon Ruud langzamerhand zijn troepen weer de goede kant op manoeuvreren. Op het moment dat het weer redelijk gelijk stond was Tom zo vriendelijke om een stuk en de partij cadeau te doen.

Bord 8) Martin is een van de talentvolle spelers van het 4e team. Helaas zag hij in deze partij een aantal spoken. Door een paar kleine missers kwam hij een pion achter en moest achter de feiten aanhollen. Op het eind maakte Martin een wat grotere fout die door René met een kwaliteitsoffer en een paardvorkje werd afgestraft.

Jammer, maar de volgende keer beter!

Ronald Verbeek

Back to Top