Overschie 3 op Titelkoers

Op de laatste dag van november mocht Overschie 3 een verre uitwedstrijd spelen in Sliedrecht. De temperatuur was laag en het weer nogal guur, maar het dat mocht niets afdoen aan wat een mooie schaakavond zou worden. Zo rond kwart over 8 konden de wedstrijden beginnen, maar waar de wedstrijd wat laat begon, vielen de eerste punten vroeg.

Jan de Liefde was als eerste klaar, maar eigenlijk dusdanig snel dat ik niet durf te zeggen hoe het punt precies viel.Wat ik wel had gezien was dat hij snel in een solide openingspositie was terechtgekomen, wat hem genoeg potentieel voor een aanval gaf. Dit zal hij zelf dan ook wel gegrepen hebben, aangezien hij na ongeveer een uur al het eerste punt kon noteren. Wil de Gids was ondertussen naar mij toe komen lopen om te zeggen dat hij een pluspion had bemachtigd, wat hem een meerderheid van drie tegen twee gaf op de damevleugel. Met een drie tegen drie stelling op de koningsvleugel en twee torens en een loper op het bord voor beide zijden leuk de wedstrijd echter nog niet gespeeld. Daniel speelde zijn eerste externe wedstrijd voor SGO en deed dit met verve. Hij overklaste zijn tegenstander eigenlijk volledig en wist met een betere stelling een eerste pion te winnen en al vrij snel de partij. Op bord 5 en 6 waren derhalve de eerste twee punten zo binnen. Een invalbeurt zoals we ze graag zien!

Sam van Dongen speelde weer een onderhand ouderwetse toppot. Zoals altijd wist hij snel een sterke aanval op te zetten en kwam zette hij zijn tegenstander zwaar onder druk door lang te rokeren op een open D-lijn. Even knipperde ik met mijn ogen en toen hadden zowel hij als Hans Doornheim hun partijen gewonnen. Hoe dat bij beiden heren ging durf ik niet te zeggen. Toen ik later nog aan Sam vroeg hoe hij had gewonnen, zei hij ongeveer dit; “Ja, ik viel aan, won een stuk en later nog een en toen was het eigenlijk klaar.” Het gemak waarmee hij het vertelde was illustratief voor het gemak waarmee hij tegenwoordig wint. Hans kwam naar mijn weten met een sterke aanval op de proppen en leek zijn tegenstander te hebben overklast. Iets wat ik aan het begin van de avond nog niet aan zag komen. Zijn tegenstander waarschijnlijk ook niet.

En toen was het pas 10 uur ‘s avonds. Het beloofde derhalve een goede en snelle avond te worden. Gijs stond lekker en als mijn geheugen me niet in de steek laat, een pion voor. Wil ging rustig verder met zijn stelling op bouwen, Serge kwam helaas niet lekker in het middenspel en ik had het na de opening compleet verziekt door f3 te spelen, waarmee ik de nogal duidelijke dreiging van Dh4 had gemist.

Omdat ik zelf in de denktank zat, kreeg ik niet goed mee hoe het allemaal verliep. Toen Wil met de 5-0 echter de overwinning binnen sleepte, wist ik in ieder geval dat we met 6 punten goed op weg waren voor onze titel race. Gijs maakte zijn wedstrijd vakkundig af en haalde de 6-0 binnen. Ik moest helaas opgeven, nadat ik de hele wedstrijd eigenlijk weinig goed heb gedaan en met twee/drie blunders de mogelijkheid op remise had verspeeld. Serge was in het middenspel een pion achter gekomen, en zat in een eindspel waarin beide nog een toren hadden. Serge had een pion en zijn tegenstander twee, maar Serge had op een gegeven moment nog slechts een seconde op de klok toen hij zijn volgende zet speelde, terwijl zijn tegenstander nog een goede twintig minuten had. Serge bleek echter uitstekende bestand tegen de druk en wist zijn tegenstander op geweldige wijze op remise te houden. Een geweldige individuele prestatie, die een nog mooiere teamprestatie extra glans gaf.

Door de 4,5-3-5 overwinning van Onesimus 1 op WSV 1 staan we op een stevige tweede plek, met slechts een half bord punt achterstand op koploper Onesimus. Beide teams hebben ongeveer 60 ratingpunten meer dan wij, wat een stunt lastig zal maken. Echter, indien wij de volgende ronde een resultaat weten te halen tegen WSV, dan maken we goede kans om echt voor de promotie te gaan. Zeker daar onze laatste wedstrijd van het seizoen een thuiswedstrijd tegen koploper Onesimus is. Daarbij mag overigens worden opgemerkt dat ook het beste tweede team vaak promoveert. We gaan zien wat de wedstrijd tegen WSV, op 11 januari, ons brengt.

Niels van Diejen

Back to Top