Winst met Invallers

Dinsdag 31 oktober speelden wij uit tegen HI Ambacht 1. Beide teams hadden de vorige ronde met 5-3 gewonnen. HI Amacht is gepromoveerd vanuit de tweede naar de eerste klasse en wij dienden onze tegenstander niet te onderschatten.

Bord 1 H. van Gemerden - Han Smit ½-½
Geen notatie ontvangen en helaas geen partijbeschrijving.

Bord 2 X. van Doorn - Arnout van Kempen
Ik kwam met zwart wat minder uit een wat ongebruikelijke opening en mijn tegenstander zette met het achteloze zetje a4 een val. Ik wilde met Dg4 de dames afruilen maar had een venijnig schaakje met de loper op h7 totaal niet gezien. Zou niet eens de naam van deze combinatie weten. Ik kon wonder boven wonder het stuk terug winnen maar wel ten koste van een te belangrijke pion. Ik probeerde de partij zo lang mogelijk te rekken maar het mocht niet baten. Als enige van het team een nul. (0)

 

   
Hier speelde ik De6-g4, Lxf6,Dxf3 en toen Lh7 (bommetje) ! Daarna Kf8, Lxg7 (schaak), Kxg7, Pf3, Th8, Kd2 en Txh7. Hier volgde nog Txh7, Kh7, Pg5, Kg6 Pf3, f6 etc. De zwarte pionnenstelling is te kwetsbaar.

 

Bord 3 F. Plomp - Ronald Ruijtenberg
Ronald kreeg een slavische verdediging voorgeschoteld met o.a. 4. d5xc4 en 5. Lc8-f5. Een variant die Erik vaak speelt. Zwart verdedigde zich behoorlijk maar hield een zwakke enkele pion op e6 over. Met het paard op f6 ging zijn tegenstander helemaal naar veld c7 om de pion op e6 nog eens extra te verdedigen. Minpunt was een verzwakking van de koningsstelling. Met een toren op h4 zag het er al wat dreigend uit voor zwart. Helaas speelde Ronald het niet nauwkeurig en i.p.v. een pion te winnen moest Ronald blij zijn met een remise. Zijn De4-g6 zag er goed uit maar faalde op e6-e5 waarna een toren op d6 de witte dame aanvalt. Hij had met zijn dame naar g4 gemoeten met dezelfde dreiging en een extra dreiging (Pe5). Niet gezien helaas en dus ½-½

Bord 4 F. van Manen - Wijnand Rijnders
Wijnand speelde siciliaans tegen wit’s e2-e4. In een redelijk bekende stelling gingen eerst de dames en vrij snel daarna alle torens van het bord. Alleen had Wijnand het loperpaar. Dit betaalde zich uit want de koningspionnen kwamen onbeschermd te staan met de witte koning nog op de damevleugel na een lange rochade. Wijnand buitte het prima uit en won redelijk soepel het eindspel. (1)

Bord 5 J. van Hest - Daan Smit
Daan kwam in een merkwaardige variant van het frans terecht. Beide heren werkten hier aan mee. Zwart speelde zelfs Pe7-c8 en weer terug. Daan speelde Ld2-e3 en weer terug. Op zet 14 dacht zwart zonder problemen te kunnen rocheren. Het was niet echt moeilijk om Pb5 te vinden met aanval op de zwarte dame op c7 waarna het paard via d6 met schaak een vorkje kon planten op f7 waarna beide torens op d8 en h8 stonden aangevallen. Dit is te vergelijken met een meerslag in het dammen. Na 25 lange rochade van Daan vond zwart het welletjes en gaf op. (1)

Bord 6 J. Kleinbloesem - Hans Doornheim
Hans kreeg een engelse opening te verwerken. Wit ging de fout in door met zijn pion op b4 naar b5 te gaan. Na ruil door a6xb5 en Dxb5 kwam wit door Ta5 in een lastige situatie. Normaal ga je terug met de dame op de b lijn maar die was geblokkeerd door Lb2. Op Db3 zou volgen d5-d4 met gelijktijdige aanval op de dame (Le6) en wits paard op c3. Pionverlies was nog het minst slecht. Hans kreeg naast die extra pion ook nog eens prachtige velden voor zijn paarden. Vervolgens ging wit qua berekening helemaal de mist in en stond na vele ruilen op zet 28 een volle toren achter. Het duurde nog tot de 38e zet waarna wit opgaf. (1)

Bord 7 A. Burggraaff - Niels van Diejen
Niels probeerde zijn nieuwe opening. Hij kwam zeker aardig te staan en misschien wel gewonnen. Door hoge tijdnood moest Niels wel remise aannemen. ½-½

Bord 8 G. Hakopian - Ruud-Jan Kloek
Ruud-Jan speelde niet tegen een verre neef van Akopian. Deze tegenstander heette Hakopian met een H. Ruud-Jan verdedigde secuur met zwart en wit werd overmoedig met een combinatie die Ruud-Jan een kleine kwaliteit opleverde. Met het paard en de loper tegen de toren raakte wit bekneld en bovendien raakte wit nog een cruciale pion kwijt. Ondanks de gewonnen stelling moest Ruud-Jan afwikkelen naar remise i.v.m. zijn zeer beperkte tijd op de klok. Jammer want er zat veel meer in. Na ongeveer de 60e werd remise overeengekomen. ½-½ Eindstand 3 - 5.

Arnout van Kempen

Back to Top