Ruim Dertig Jaar

Niet minder dan 30 jaar geleden is het dat ik voor Overschie uitkwam. Die lente in 1987 herinner ik me nog dat er een rapidtoernooi bij ons was ter afscheid omdat ik naar Scandinavië zou verhuizen, en dat de véél sterkere Taco Wirschell mij een remise gunde uit coulance: hij stond duidelijk beter toen hij het aanbood. Onder andere Jan Bakker was erbij, Peter de Korver, Aad Everwijn, Ruud-Jan, ach de ouderen onder U kennen ze allemaal, en het is zo leuk dat velen nog steeds voor Overschie spelen.

Nadat ik mij in mijn nieuwe woonplaats Bergen op Zoom aanmeldde bij de plaatselijke schaakclub kwam ik er al snel achter dat Overschie in dezelfde KNSB-pool speelde, en dat vond ik maar niks: ik kan er niet goed tegen om vrienden/(ex)-clubgenoten als tegenstanders te hebben, en hoopte in het eerste duel dan in ieder geval iemand tegen te komen die ik niet kende. Helaas, het werd Ronald, hij neutraliseerde de witte extrazet moeiteloos, en bood na twee uur ondernemend zwart spel "remise en een biertje" aan wat ik alleen kon weigeren door mezelf in gevaar brengen. Het biertje was heerlijk!

Het seizoen erna ging het beter tegen Karel, in gelijke stelling overzag hij een venijnig schaak wat hem een pion en later de hele partij kostte. Omdat BSV ( zo heten wij) de wedstrijd met 5,5 - 2,5 wonnen drukte we Overschie in de degradatiezone waar ze helaas niet meer uitkwamen, en SGO 1 speelt nu in de promotieklasse. Ik heb in die tussentijd twee keer meegedaan aan het rapidtoernooi in december waar ik zoveel (oud)- leden heb ontmoet dat ik weer heel veel zin kreeg om weer extern voor SGO uit te komen. Het is erg leuk samen een collectief geheugen te bezitten wat mij helpt dingen te herinneren ( Dank Wil de Gids, meneer van Steenis, Ronald Verbeek et al.) Ik heb dit jaar een stapje terug gedaan bij BSV en speel nu in het tweede team in de NBSB, omwille dit seizoen zoveel mogelijk met SGO 1 te kunnen spelen.

Afgelopen dinsdag was het zover: rentree uit tegen De Willige dame, waarin 3 spelers uitkomen die ook voor BSV spelen ( Arjon Severijnen, Freek Schouten en Hans Nunnikhoven), de twee eerstgenoemden speelden niet deze avond. Gelukkig kende ik inmiddels al mijn medespelers ( Erik, Robbert, Karel en Marcel zijn niet "van mijn tijd" maar we hebben elkaar al meegemaakt) en was ik gepland voor bord 5 met wit. Ik was eigenlijk de hele dag nerveus, beetje alsof je een "date" hebt met iemand en je je beste "ik" wil laten zien. Aangekomen bij de speelzaal stonden daar mijn oude wapenbroeders Cor en Maurits, en toen voelde alles weer vertrouwd. Ik lootte tegen mijn sympathieke teamgenoot bij BSV Hans Nunnikhoven en nam me direct voor uitsluitend tegen de zwarte stukken te spelen, en te proberen me niet te realiseren tegen wie ik speelde. Dat ging me erg goed af: ik speelde geïnspireerd, had de stelling de dag ervoor nog op het scherm gehad en won snel. Dat Cor naast mij speelde hielp mij goed. Voelde gewoon vertrouwd.

Bedankt alle SGO-ers, voor deze fijne ervaring!

Rob

Back to Top