Het doek is gevallen

Op zaterdag 6 mei ging ons eerste team onderuit tegen DD 2 en dat betekende een pijnlijke degradatie uit de landelijke klasse. Het begin van de wedstrijd zag er - net zoals op de foto vooraf - nog zonnig uit, maar al spoedig kwamen er zware donderwolken opzetten.

We kwamen op een vroege voorsprong door een snelle remise van Maurits en een vroege overwinning van Albert. Maurits had zich uitgebreid voorbereid op het Frans, maar zijn tegenstander - de good-old Jan Joost Lindner - week al snel af van hun eerder gespeelde partij. En met succes: Maurits nam grote risico’s om er nog iets van te maken maar moest al snel berusten in een zetherhaling (zijn tegenstander had het nog wel kunnen proberen).

Zelf werd ik ook verrast: ik had me voorbereid op 6 mogelijke tegenstanders en minimaal 10 verschillende openingen en zat toen tegen Theo van Orsouw die de Draak speelde. Daar had ik dus geen rekening mee gehouden. Het werd zelfs de “Chinese Draak” (10.0-0-0 Tb8) en behalve de naam kon ik me vrijwel niets herinneren hiervan. Ik reageerde dan ook niet goed en de stoer uitziende Theo (flink postuur, kaal hoofd en tatoes) knalde á tempo de zetten eruit .. Maar dat waren even later ook niet meer de beste zetten, ik kreeg alsnog het initiatief en de matdreiging hing in de lucht. De stelling was nog verdedigbaar maar Theo stortte in: hij liet ondekbaar mat toe met het elegante (en enige juiste Maurits!) dameoffer middels 22.Dg6+.

Toen kwamen de eerste tegenvallers. Onze Henk speelde op bord 1 tegen Henk Happel en kwam met zwart goed uit de opening: gelijk spel zonder fratsen. Dan word je al gauw heel optimistisch, maar hij werd “verhappeld”, onze trainer Rini Kuijf kan er weer een aan zijn verzameling toevoegen! Happel speelde 20.b3?! dit was geen goede zet, maar zette wel een val waar Henk blindelings intrapte. Na 20...Pxf3 21.Lxf3 Lxc3 22.Lg4 was goede raad onbetaalbaar en Happel maakte het sterk af met 26.Dxd6+.

Onze invaller Han kwam vanuit de opening totaal gewonnen te staan. Normaal gesproken maakt hij zo’n stelling gewoon af. Op zet 17 had hij 2 manieren om de zwarte dame op d8 van de dekking van Ld5 af te leiden: direct 17.Pb6 of 17.exf6 Lxf6 18.Lc7. Daarna kan hij de zwarte loper op d5 slaan met schaak en een toren op a8 meenemen. Helaas miste hij deze kans en de stelling vlakte uit. Het had toen remise moeten worden, maar langzaam maar zeker ging het in het verre eindspel naar de afgrond. Hierdoor kwamen we een punt achter in plaats van een punt voor.

Deze achterstand hebben we op geen enkel moment meer kunnen goedmaken. Weliswaar stond Erik beter, maar in de overige drie partijen stonden we minder. De partijen van Karel en Cor gingen inderdaad verloren. Erik had een zeer voordelig eindspel bereikt met een pluspion. Aanvankelijk leek hij eenvoudig naar de winst te cruisen, maar na een wederzijds fouten festival had zijn tegenstander de remise binnen handbereik. Maar die strandde jammerlijk in het zicht van de haven en zodoende scoorde Erik alsnog het volle punt. Onze tweede invaller Marcel wist met vechtschaak en fijne pointes zijn nadelige stelling remise te houden.

Met 6,5 uit 9 is Erik topscorer geworden, verder scoorde van het gehele team alleen Maurits boven de 50% (4,5 uit 7).

Dus een verdiende nederlaag met 3-5, met als resultaat dat DD2 (met een nog hogere gemiddelde leeftijd dan ons) blijft gehandhaafd en wij (met een hogere gemiddelde rating) zijn gedegradeerd. Maar ook qua bordpunten zijn we terecht gedegradeerd, we hebben dus over het gehele seizoen letterlijk ondermaats gepresteerd. Het is eigenlijk al misgegaan toen we vrij kansloos van Bergen op Zoom verloren. Maar ook de laatste kans hebben we dus verknald. Komend seizoen staan we voor de uitdaging om ons te revancheren in de RSB promotieklasse.

Back to Top