Belangrijke Winst SGO 2

De wedstrijd tegen WSV 1 van 10 februari jl. was voor beide teams een zeer belangrijke wedstrijd. De inzet: het ontlopen van degradatie. Er hing dus nogal wat spanning in de lucht. Qua ratinggemiddelde zouden wij met bijna 140 elopunten meer toch ruim moeten winnen. Maar dit seizoen hebben wij op dit gegeven niet kunnen vertrouwen.

Ronald Ruijtenberg (bord 1) speelde een prima pot tegen R. Dannis. Wit kwam met een ongebruikelijke opzet in het frans met 3. Le3. Zwart nam geen cadeautjes aan en wist wits initiatief te ontkrachten. En pas in het late middenspel kwamen de twee sterke lopers tot hun recht. Met paard en loper, nadat de dames van het bord waren verdwenen, was het lastig verdedigen tegen twee zwarte lopers. De pionnen op wits koningsvleugel waren onverdedigbaar daar de witte koning op de damevleugel verbleef. Een sterke en degelijke overwinning. (1)

Marcel (bord 2) speelde een van de kortste partijen in de geschiedenis van SGO. Ik dacht dat hij tegen A. Prins binnen 7 zetten klaar was. Zwart overzag een dubbelschaak en kon dit niet verdedigen waarna mat volgde. (1)

Han (bord 3) speelde met zwart tegen W. Mulder. Optisch zag het er voor Han goed uit maar wit verdedigde secuur en kwam beter te staan. Bovendien had Han een flinke tijdachterstand. Na het remise aanbod van wit kwam het antwoord snel. (½)

Ondergetekende (bord 4) speelde met wit tegen een in topvorm verkerende P. De Louw. Wit kwam niet onaardig uit de opening maar had meer voordeel kunnen krijgen. Nadat veld d4 in handen kwam van zwart en hiermee de d lijn veroverde kon wit eigenlijk alleen maar afwachten. Hierbij stond de loper zeer slecht geposteerd en dit bleek te veel van het goede. Een blunder in tijdnood deed de rest. (0)

Daan (bord 5) speelde een sterke partij tegen H. van Woudenberg. Met een schijnoffer won zwart materiaal maar wit speelde het niet handig. Hierna werd Daan’s voordeel dermate groot dat de spanning eraf was en wit opgaf toen het echt niet meer om aan te zien was. (1)

Wijnand (bord 6) kwam goed te staan maar had geen serieuze winstkansen tegen E. Philipse. Het was een positionele partij. Wijnand kreeg een remisevoorstel (wij stonden al 2-0 voor) terwijl hij beter stond maar aangezien hij nog maar 6 minuten op de klok over had en zijn tegenstander 20 werd tot remise besloten. (½)

Aad (brod 7) speelde met zwart tegen B. v/d Knaap. Zijn tegenstander had een mooi kwaliteitsoffer waardoor zijn pion promoveerde. (0)

Ruud-Jan kwam met wit tegen T. Huijzer redelijk uit de opening maar had geen voordeel. Hij vertelde mij dat hij niet wist hoe precies verder te gaan en deed zetten. Daarmee paste hij eigenlijk. Deze partij ging om winst of verlies (SGO had al 4 punten maar moest winnen). Op een gegeven moment ging zwart de fout in en kwam Ruud-Jan gewonnen te staan. Er werd erg lang door gespeeld want er stond nogal wat op het spel. Toen zwart echt niets meer had gaf hij op. (1) Eindstand 5 -3.

Arnout van Kempen

Back to Top