Een Jongensdroom

Op maandag 30 januari mocht Sam van Dongen (lid van SG Overschie) het in een simultaan opnemen tegen Magnus Carlsen. Een prachtige prijs die hij had gewonnen bij het rapid toernooi van SG Overschie op 4 december en werd gesponsord door Ruijtenberg Investment BV. Met 36 borden was het schaakbenefiet geheel bezet,waarvan de opbrengst ging naar Stichting Hoofdzaak. Een stichting die zich inzet voor onder andere meer onderzoek naar aangezichtsaandoeningen. Nu de partij.

Op papier was Magnus licht favoriet boven Sam. Maar zoals we hier bij de familie van Dongen altijd zeggen: ''rating zegt ook niet alles''. Op Tata hadden ze elkaar ook al gezien (Sam Magnus tenminste) dus het kon niet anders dan een spannende pot worden voor beide spelers. Het was sowieso een evenement waar naast Magnus andere bekende namen zoals Hans Bohm en Nick Schilder aanwezig waren. Ook oma en moeder van Sam waren van de partij. Misschien dat het verhaal dat Magnus ook fotomodel is (wist u dat?) daar misschien ook aan bijgedragen heeft, al ging oma toch vooral vol overgave op de foto met Hans Bohm. Zoals u leest, er was elk wat wils en het was ook gezellig druk.

Het grootste probleem, zonder gekheid, is natuurlijk wat te spelen tegen de wereldkampioen. Nog best een lastige. Het is veilig om te zeggen dat op alle vlakken de wereldkampioen een stabiele indruk maakt. Dus het zoeken naar zijn zwakke plek is zoeken naar een speld in een hooiberg.

Magnus opent met 1.d4. Sam kiest voor de verrassende tegenzet 1. ..., Pc6. Voor de meesten onder ons een bijzonder antwoord. Sam speelt deze zet wel vaker, maar kiest ook regelmatig 1. ..., c5 dus als vader was ook ik benieuwd welke keus hij zou maken. Anderhalf jaar geleden deed ik als vader van Sam in een simultaan tegen Hans Bohm hetzelfde (1.d4 Pc6) en kreeg hem hier mee op de knieën, dus ik snap de keuze. Onbekende verdediging (the dark knight system) en wellicht een verrassing voor Magnus. Naar ons idee in ieder geval een leuke keus tegen de wereldkampioen.

1. d4 Pc6
2. d5 Pe5
3. f4 pg6
4. e4 e5
5. xe6 (ep) fxe6

We zullen verder niet heel de partij uitwerken, maar Sam speelde een leuke partij (Magnus deed het ook niet slecht). Toen Magnus ging drukken op de koningsvleugel werd het op zet 29 te veel van het goede en Sam gaf op met de dreiging van een torenverlies en een niet te stoppen aanval op de koningsstelling binnen enkele zetten.

Al met al een geweldige en onbetaalbare ervaring die je, denken we, nooit meer vergeet. Magnus was ook nog zo aardig om verschillende handtekeningen te zetten voor Sam, maar ook voor zijn broer en zus. We hebben ook nog gevraagd of hij wellicht mee wilde gaan draaien met de interne competitie van SG Overschie, maar op de vrijdag zat hij lastig. Helaas.

Speciale dank nogmaals aan Ruijtenberg Investment, die ook aanwezig waren tijdens de simultaan en dank ook natuurlijk aan SG Overschie. Een blijvende herinnering, een jongensdroom!

Sam (en Gijs) van Dongen

Back to Top