Het Kortste Eind

Vrijdag 30 september jl. trok Overschie 3 aan het kortste eind in de wedstrijd tegen Onesimus 1. Tot het einde aan toe bleef het spannend maar uiteindelijk werd met 3-5 verloren.

Dit seizoen bestaat Overschie uit negen spelers en dus zal er per toerbeurt telkens iemand op de bank moeten plaatsnemen. Deze keer was de beurt aan Wil de Gids, die zoals gebruikelijk de eerste wedstrijd van het seizoen andere verplichtingen had. Ook Fokke Lindeboom was niet van de partij deze vrijdag, maar dit kwam omdat hij de week daarvoor vooruit had gespeeld en een verdienstelijke remise had behaald. Met een gelijke stand gingen we dus van start tegen Onesimus 1, waar we eind vorig seizoen thuis nipt met 3-5 van hadden verloren. In de openingsfase zag het er niet slecht uit voor ons. Zowel Jan de Liefde op bord 6 als één van de debutanten voor Overschie, Gijs van Dongen, op bord 4 kwamen met een houtje voor uit de opening. Dat teamcaptain Hans Doornheim op bord 7 redelijk snel remise overeenkwam met zijn tegenstander was dan ook niet vreemd. De andere debutant voor Overschie, Sam van Dongen, op bord 8 kwam niet lang daarna ook remise overeen. Hij had nog wel geprobeerd iets te forceren in een remisestelling, maar dat mocht helaas niet baten. Tussenstand: 1,5 - 1,5.

Later op de avond zag het er plots minder rooskleurig voor ons uit. Murphy Brunings op bord 2 had zich onnodig vergaloppeerd en ook Niels van Diejen op bord 1 moest, vanwege de druk op een zwakke pion op d6, opgeven. Tussen deze twee nullen door had ik zelf op bord 3, in overleg met Hans, het remiseaanbod van mijn tegenstander aangenomen omdat er voor beide kanten niet veel meer in zat. Met alleen nog de partijen van Jan en Gijs te gaan stonden we dus kort voor het einde ineens met 2 - 4 achter. Kortom de druk op onze mannen was groot en dus gingen ze er nog eens goed voor zitten. Jan piekerde zich suf om zijn voorsprongetje in materiaal om te zetten in winst, maar zijn tegenstander bleek erg goed te kunnen keepen. Gijs wist onder tijdsdruk nog wel een pionnetje te winnen, maar zag helaas de weg naar winst niet. Daarbij moet worden gezegd dat zijn tegenstander bewonderingswaardig nog een vernuftige patvalletje op het bord wist te toveren dat de beslissing forceerde. Beide partijen eindigden dus helaas in remise en daarmee was wederom een 3 - 5 nederlaag tegen Onesimus 1 een feit.

Serge Erdtsieck

Back to Top