Kopje onder in Capelle

Op zaterdag 17 september zette ons eerste team koers richting Capelle a/d IJssel om het daar uit te vechten met de plaatselijke schaakvereniging (CSV 1). Vol goede moed, het was de eerste wedstrijd van het seizoen en voor ons gevoel was alles mogelijk. En wie weet, zou de wisseling van het teamleiderschap van Rinus Degeling naar Erik en ondergetekende een positief schokeffect geven ... Maar net als vorig jaar moesten we enkele uren later de aftocht blazen met een 6-2 nederlaag. Een verdiende nederlaag, hoewel enigszins geflatteerd want er waren zeker kansen op meer bordpunten.

Van te voren wisten we dat het een zware middag zou worden. Een groot deel van onze tegenstanders zijn ex-jeugdspelers op NK nivo. De meesten waren gestopt met schaken, maar een aantal jaren geleden hebben ze als vrienden de draad weer opgepakt en inmiddels hebben ze weer een hoog nivo bereikt. Vier spelers van Overschie scoorden een remise, de andere vier verloren hun partij. Maurits, Karel en Willem hadden kansen op een vol punt, maar sneefden in het zicht van de haven (remise).

Erik (bord 1, met wit) vocht een zware positionele strijd uit met FM Stefan Tabak (2240). Door een tactische finesse verliest hij een belangrijke pion en hoewel hij goed blijft vechten wint zwart uiteindelijk met een elegante slotaanval. (0)

Henk (bord 2, met zwart) speelde een interessante opening, is bekend, maar na 14.Dxd6 toch al +3.0 voor wit. Daarna geweldig vechtschaak van Henk en moet FM Leon Koster (2266) nog alles uit de kast halen om ternauwernood op 1 tempo te winnen in het eindspel. (0)

Maurits (bord 3, met wit) speelde een prima pot, de individuele bijles van Rini Kuijf begint steeds zichtbaarder te worden. Hij heeft lange tijd voordeel maar niet beslissend, uiteindelijk eindigt de partij in zetverwisseling en/of eeuwig schaak. In elk geval een zware middag voor zijn sterke tegenstander Richard Ammerlaan (2129). (½)

Cor (bord 4, met zwart) had een spannende partij. Zijn tegenstander Mark Vermeer (2108) speelde scherp en goed, maar het schijnoffer 12.Pxd5!? had Cor moeten aannemen en dan was hij met licht voordeel uit de complicaties gekomen. Na een tweede (grotere) fout ging het opeens helemaal mis met zijn stelling en was het over en uit na slechts 28 zetten. (0)

Albert (bord 5, met wit) kreeg de versnelde Draak te bestrijden tegen Hans Hoornstra (2045). Ik kende de stelling na 11…b5, maar niet de finesses van het vervolg. Daardoor verspeelde ik het openingsvoordeel, probeerde er nog iets van te maken door enig risico te nemen (de zwarte toren binnenlaten op c2) maar daarna sta ik gewoon slecht. Gelukkig kom ik tijdig bij zinnen en koers de remisehaven binnen met enige hulp van mijn tegenstander. (½)

Karel (bord 6, met zwart) moest de opening na 1.d4 d5 2.Lf4 helemaal zelf verzinnen tegen Roel Trimp (2050) en deed dat met verve: hij bereikte niet alleen voordeel maar hij had daarna ook nog ruim tijd over. Helaas koos hij op een gegeven moment niet het beste plan (zijn pluspion opgeven om daarna de betere stelling over te houden) en even later maakte hij zelfs een blunder waardoor hij zijn loper verloor. Hij had de partij daarna moeten verliezen, maar zijn tegenstander wikkelde aan het eind verkeerd af: hield een rand-pion + loper van de verkeerde kleur over. (½)

Willem (bord 7, met wit), dit was de mooiste partij van de middag en die zullen we in het clubblad uitgebreid toelichten. In een zeer scherpe opening troefde Willem zijn tegenstander Jan Peter Bogers (2026) af met hele aardige finesses. Helaas verloor hij de draad met 14.Da4 (14.b4 had groot voordeel gegeven) en verzandde het witte voordeel geleidelijk aan. Willem liet wel weer zijn grote dressuurkunst zien: zijn paard op f3 gaat via d2-c4-d6 naar het prachtige veld f5. Maar zwart heeft het centrum, alleen laat hij dat opblazen na 32.b4 cxb4? Op zet 37 staat Willem gewoon een kwaliteit voor (+2.20) maar kiest de verkeerde afwikkeling (dameruil op zet 39): hij heeft dan 2 pionnen meer in het loper eindspel, maar helaas is de zwarte vrije a-pion te sterk. Bij zeer nauwkeurig (computer) spel had zwart zelfs kunnen winnen, zoals het nu ging kon Willem zijn loper geven en de laatste zwarte pion ruilen. (½)

Ronald (bord 8, met zwart): na een lange bekende variant in het Frans (Tarrasch) krijgt wit met 15.g4!? aanvalskansen die lastig te pareren blijken. De reactie 15…g6 is waarschijnlijk niet goed, maar het is ook moeilijk te voorzien dat het vrijgeven van veld f6 uiteindelijk fataal blijkt te zijn. Hoe dan ook, een sterk gespeelde partij van de witspeler Reinoud Segers (1946). (0)

Ons eerste team heeft zich kranig geweerd, er waren tot het einde veel spannende partijen te zien, maar onze sympathieke tegenstanders bleken toch een maatje te groot: Eindstand 6-2.

Teamleiders Erik en Albert

Back to Top