Jammerlijke Nederlaag

Door de tentamenperiode en schoolverplichtingen kon ik geen beroep doen op Mounia, Loubna en Ricardo. Ook Alex kon niet. De dag voor de wedstrijd melde John zich af met een griepje. Waarmee de reservebank bijna op was. Gelukkig was Marcel Terluin net lid geworden zaterdag en omdat hij direct aangemeld was door Arnout in het prachtige OLA systeem (niets van doen met het bekende ijsmerk overigens) en gelukkig ook bereid was om gelijk zijn debuut te maken, konden we met 8 spelers aantreden. Doordat Marcel meedeed, kon ik hem gezien zijn speelsterkte gelijk op bord 2 zetten (John zou op 8 zitten en ik moest nog rekening houden met de kleurverdeling over het totaal) en kon ik Jurriaan naar bord 4, Edwin naar 6 en Leo op 8 doorschuiven.

Het begin zag er niet goed uit. Oumaima (5) raakte al snel een stuk tegen 2 pionnen kwijt en Bram (7) kwam een volle toren achter te staan. Ook Mario (1) kwam vrij snel in de problemen. Gelukkig stond Edwin een vol stuk voor, zodat de virtuele tussenstand rond 21.15 uur op zo’n 3-1 achter uitkwam. Marcel had een lichte plus, Martin (3) stond wat gedrukt, Jurriaan had een dikke plus en bij Leo kon er nog van alles gebeuren, maar stond wel iets minder in den beginne.

Ergens tussen 21.30 en 22.00 uur kwam de tussenstand op 2-2. Oumaima en Bram verloren. Jammer, want Oumaima had zich fraai teruggevochten, stond een kwaliteit achter maar had wel compensatie door een mooie vrijpion en actieve stukken. Helaas liet ze zich mat achter de paaltjes zetten. Jurriaan wist op een bijzonder fraaie wijze te winnen. In slechts 26 zetten walste hij volledig over zijn arme tegenstander heen. Met allerlei grapjes, penningen en een mataanval maakte hij korte metten met de witte strijdmacht. Wellicht wel een van de mooiste partijen die hij heeft gespeeld en werd daarmee man van de wedstrijd. Ook Leo, die net een remiseaanbod had gedaan, maar tegenstander wilde doorspelen, wist kort na zijn remiseaanbod een volle toren te winnen en pakte een prettig puntje met een grote glimlach.

Hans was komen supporteren en gezien de dag school erna bracht hij Oumaima, Jurriaan en de ietwat vermoeide maar dolblije Leo, redelijk op tijd weer richting Overschie. (bedankt Hans !!)

Mario vocht het bekende gevecht tegen de bierkaai uit met een stuk achter en kwam helaas niet meer in het stuk voor. Martin daarentegen speelde een puike pot, won een stuk, wikkelde daarna prima door afruil en had een prachtige een onhoudbare h pion die een vrije loop had gekregen. (weliswaar een honkbalterm, maar dan begrijpt u wat ik bedoel) Tussenstand 3-3.

Marcel was inmiddels in een eindspel terechtgekomen gekomen met een pion minder met allebei een toren en een paard en nog wat houtjes. Zijn tegenstander, de beste speler van Krimpen 5 met een rating van 1708, speelde het goed uit en een nul voor onze nieuwe man begon zich helaas langzamerhand af te tekenen. Bij Edwin ging het van kwaad tot erger zo leek het. Zijn stuk en pion voorsprong raakte hij langzamerhand kwijt door. Zijn mooie vrijpion ging teloor en zijn 2 potentiele mooie paarden bleven te lang op stal. Omdat ook zijn tegenstander geen Magnus was kwam Edwin van een totaal verloren positie weer terug naar een wellicht gewonnen stand, ware het niet dat hij met zijn koning naar h2 ging ipv g4. Een wereld van verschil, want de potentiele winstkansen met Kg4 werden nu teniet gedaan door een eeuwig schaak van zijn opponent. Wel blij dat het nog remise werd en geen nulletje. Eindstand 4,5 – 3,5 voor de mannen uit Krimpen.

Jammer, want ook op deze avond had er veel meer ingezeten voor de onzen. Maar ja, niet getreurd, want uit de berichten via de SGO 4 What’s app groep heeft iedereen alweer zin in het volgende seizoen. Met nog een beetje meer ervaring komt het volgend jaar zeker goed. Als teamcaptain ben ik erg trots op de spelers. Een aantal gaan als een komeet vooruit. Martin en Jurriaan zijn de topscoorders geworden met resp. 4 uit 6 en 4,5 uit 7 (beide plus 2) op de topborden. Edwin komt er aan ! Bram en Alex ook, maar wellicht iets minder snel. Mounia deed goed, maar viel na haar mooie start met 2 uit 2 terug naar 50%. Loubna deed het redelijk met 1,5 uit 5. Oumaima had het dit jaar erg lastig. Ricardo kreeg er steeds meer zin in en speelde prima en lange potten en met 1,5 uit 4 was het ook geen slecht resultaat. Good old Leo pakte gelukkig op de valreep zijn 1e zege. Maar het belangrijkste is dat de sfeer uitstekend was, de spelers leergierig zijn en de SGO 4 trainingen van Erik hun effect hebben. Ik verheug mij nu al om volgend jaar weer teamcaptain te zijn van dit team ! Of komt er misschien een SGO 5 aan?

Ronald Verbeek

Back to Top