Traumatische Ervaring voor de Jeneverdrinkers!

Noemde onze voorzitter het nog voorzichtig ‘de ban is gebroken’, op hunne eigene website wordt gesproken over een heus trauma zoals Ruud Jan Kloek ontdekte. Trauma’s worden normaliter door psychologen behandeld maar aan deze casus zal zelfs Sigmund zijn handen niet willen branden.

Nemen wij de wedstrijd door in bordvolgorde :
Aan bord 1 Han Smit met wit tegen FM John van Baarle. Han gebruikte zijn verassingswapen, het Weens wat als sinds 1910 niet meer gespeeld wordt. Ergens verloor Han een kwaliteit en een pion en kon dat natuurlijk niet redden. Voorwaar geen schande tegen iemand die in de jaren 70 nog aan NK’s meedeed (1-0)./p>

Arnout Kempen zat er op 2 naast en keek ernaar. De vrijdag erop speelde Han hetzelfde doodleuk tegen Arnout. Of die wat gehad heeft aan deze gratis voorbereiding is onbekend. Zijn partij tegen Alex Kapitonenko (rating 2023!) bleef overal binnen de remisemarge, aan het eind dacht ik zelfs dat Arnout iets beter stond maar met nog maar 2 minuten en de wedstrijd reeds op zak werd tot remise besloten (1½-½).

Voorzitter Ronald Verbeek lette in de opening even niet op en kwam in de beruchte Nooteboom variant terecht. Pion minder voor wit en een zwarte pionnenmeerderheid op de damevleugel. Hoe heb ik niet gezien maar opeens had Ronald 2 kanjers van lopers en later een vernietigende koningsaanval die doorsloeg. Werd hier het trauma veroorzaakt? (1½-1½).

Jeroen van der Meer op 4 speelde tegen een invaller met zo’n 400 ratingpunten minder. Desondanks werd het na de nodige verwikkelingen een gelijkwaardige remise (2-2).

“Jetzt geht’s Los!” Mijn eigen partij bewaar ik lekker voor het clubblad. Gna, gna (2-3).

Naast mij zat op 6 Aad Everwijn en speelde Caro-Kann met 4...Pf6 en 5..gxf6. Daar heb ik zelf (toen ik het licht nog niet gezien had en nog 1.e4 speelde) nooit potten tegen kunnen breken. Deze witspeler wist wel hoe het moet, langzaam maar zeker kwam Aad slechter te staan en moest een kwaliteit inleveren. Echter, wit kwam met het briljante Dh6 waarna Ld3+ hem deze dame kostte (2-4).

Het zevende bord werd bemand door Ruud Jan Kloek die zich niets aantrok van schakers wijsheden en ‘gewoon’ op b7 een pionnetje meepakte. Dat pionnetje werd een PION en naderhand 1 stuk, 2 stukken en volkomen kaalgeplukt gaf zwart (eindelijk) op (2-5).

Niels van Diejen pakte ook al een pion mee en schoof dat naar eigen zeggen gedecideerd uit, meer kan ik er niet over zeggen want meer heb ik niet kunnen zien (2-6).

Ronald Ruijtenberg

Back to Top