The Haka (op f7)

Op voorhand had ik al het idee dat het wellicht een ongelijke strijd zou gaan worden. Op rating staat deze opponent namelijk als 2e genoteerd in de 4e klasse B en herbergt veel ervaren rotten in het team, die voorheen bijna allemaal al in hogere klasses hadden gespeeld en nu weer sinds dit seizoen het derde team van Nieuwerkerk zijn. Leuk voor Nieuwerkerk dat ze weer 3 teams hebben spelen.

Voor het eerst sinds de oprichting van SGO 4 werd er zonder dames in het team gespeeld. Wel even wennen. Gelukkig beschikt SGO 4 over een brede en sterke reserve bank en omdat het een doordeweekse avond betrof kwamen ook gelijk zo’n beetje alle reserves in actie, mede omdat de dames liever niet wilde spelen i.v.m. school de dag erna. Het jeugdteam met derhalve aangevuld met een aantal jongere ouderen, zonder al teveel RSB ervaring. Voor Martin zijn 3e wedstrijd, voor Edwin zijn 2e, voor Alex zijn 2e en voor Bram zijn debuut.

Op weg naar het Prachthuis werd ik al diverse keren bestookt met berichtjes en telefoontjes. De attente Henk (medecaptain) belde of er nog vervoer nodig was. Met de jongere ouderen met auto in het team was dat niet nodig, dus kon Henk verder werken aan de nieuwe RSB website. Hans belde nog even dat hij zou komen supporteren na het zwemmen. (Er schijnen leuke dames rond te dobberen in het Overschiese zwembad, want Hans gaat tegenwoordig elke dinsdagavond plonsen.) Bram melde nog dat hij rechtstreeks zou gaan. En van Mario en Ricardo kreeg ik een bericht dat ze al bij het Prachthuis stonden en waar wij bleven. Het was pas 19.00 uur en 19.15 uur was pas de afgesproken verzameltijd. Ze hadden er blijkbaar zin in. Nadat bijna alle teamleden op de verzamelplaats waren (ruim voor 19.15 uur, chapeau!) vroeg Mario of ik niet beter Alex kon gaan bellen waar hij bleef. Alex kennende leek mij dat wel een goed idee en hij bleek het min of meer vergeten te zijn. Lichte paniek brak bij hem uit. Met 3 kids thuis en echtgenote nog aan het werk. Nu hou ik altijd wel rekening met dit soort dingen en de reis naar Nieuwerkerk zou slechts 20 minuten zijn. Tijd genoeg derhalve. Vlak later belde Alex dat hij eraan kwam, want zijn echtgenote was inmiddels gearriveerd.

Vooraf had ik iedereen verzocht om vooral de bedenktijd goed te gebruiken omdat de meeste partijen tussen de 30 en 40 zetten duren. De stalorders werden goed opgevolgd en niemand had zijn turbo erop gezet. Gemiddeld werden er bijna 29 zetten gespeeld en de bedenktijd werd goed geconsumeerd. Als 1e was Leo (7) klaar. Met wit was het net iets te passief geweest (met d3 i.p.v. c3 op zet 5) en werd daarna opgezadeld met een lelijke dubbelpion op e3 en e4 die gedekt moest worden door een toren op e1, vanwege een hinderlijk zwart paard op g4. I.p.v. het paard weg te jagen met h3 speelde Leo zijn toren naar f1, zodat het zwarte paard gratis de e3 pion kon slaan met direct een paardvork, hetgeen een kwal koste. Leo dacht nog wel een leuk grapje te hebben met een tegenoffer met zijn loper op f7. Helaas werkte dat niet en per saldo stond hij een toren achter en kon vrij snel erna met de witte vlag zwaaien. (0-1)

Op bord 8 had Bram al na 6 zetten met zwart een pion op e3 staan, hetgeen de ontwikkeling van wit erg bemoeilijkte. Op zet 12 had hij een enorm voordeel kunnen bereiken, maar deed een andere zet, die nog wel een klein voordeeltje meebracht voor den zwarten. Later in de partij trapte hij in een klein valletje en na een erg opportunistische lange rokade ging het snel bergafwaarts. Jammer, wel een leuke en spannende partij en een vrij aardig debuut. (0-2)

Op 5 had Edwin met wit een soort Wolga achtige stelling tegen zich. Met druk via de b lijn met een toren van zwart op b8 en een mega sterke loper op g7 had hij het erg lastig. Op zet 15 ging het mis toen Edwin b4 speelde om de boel open te gooien. Zwart zag direct een mooie kleine combinatie en kon een kwaliteit winnen. Daarna werd het een ongelijke strijd, omdat zijn tegenstander binnenkwam met zijn torens en de pionnen kon gaan pacmannen. Ik vermoed dat Edwin ondanks deze nederlaag toch op korte termijn wel punten gaat pakken voor het 4e. (0-3)

Op bord 4 speelde Ricardo een goede partij. Tot zet 19 ging het gelijk op, maar toen maakte Ricardo een kleine positionele fout door b6 te spelen i.p.v. g6. Het witte paard van zijn tegenstander kon daarna binnenkomen en Ricardo kreeg teveel zwakke pionnen om tegelijk te kunnen verdedigen, waardoor hij een pion verloor en daarna in een eindspel terechtkwam met alleen de koningen en pionnen op het bord.(maar wel met een pion minder) Goed gespeeld maar helaas geen halfje kunnen halen. (0-4)

Jurriaan (2) had met zwart zijn favoriete opening op het bord, maar miste op zet 11 de juiste voortzetting (d5 i.p.v. Tc8) om een klein voordeeltje te kunnen halen. Zijn tegenstander profiteerde er optimaal van door heel veel druk te zetten en zwart kon geen kant meer op vanwege een ruimtegebrek. In een lastige stelling overzag zwart een grapje en kon capituleren. Geen probleem, blijven volharden en dan komt het vanzelf goed. Talent voldoende. (0-5)

Op bord 6 leek het in de opening bij Alex mis te gaan. Op zet 3 speelde hij Le6 en die werd gretig geslagen door wit, waardoor zwart een dubbelpion kreeg. Maar Alex liet zich niet kisten en ging vol op de aanval spelen, hetgeen bij de witspeler ongetwijfeld de nodige zweetdruppels zal hebben opgeleverd. Jammer genoeg voor Alex kwam hij niet door de witte veste heen en gaf later een volle toren cadeau. Wel lekker creatief gespeeld en ook bij Alex zullen de punten nog wel gaan komen. (0-6)

Mario (1) speelde de doorschuifvariant van het Frans met wit en verbruikte al mega veel tijd bij de eerste paar zetten. Hij vertelde mij dat hij dat weleens bekeken had met Niels en had de nodige tijd geïnvesteerd om zich weer alles te kunnen herinneren. Ergens moet er wel een hiaat in zijn geslopen want wit verloor al vrij snel de belangrijke pion op e5. Gelukkig voor Mario verzuimde zijn opponent om een 2e pion te winnen op f2 en door een klein wondertje kwam onze Houdini van SGO weer terug in de partij door een penning van het zwarte paard op e5. Met weliswaar een pion achter werd er op zet 17 tot remise besloten. Fijn, want dan zou het tenminste geen 8-0 worden. (½ – 6 ½)

Maar 8-0 zou het zeker niet worden. In de eerste wedstrijd speelde Mounia de partij van haar leven en nu werd aan SGO zijde Martin (3) de man van de wedstrijd. Na al een remise in de 1e wedstrijd, en een erg kansrijke invalbeurt in SGO 3, brak hij nu de ban door een zeer fraaie partij te spelen en te winnen. Weliswaar niet geheel foutloos van beide zijden, maar wel met een mooi uitgevoerde matcombinatie op het eind ! Goed gedaan Martin ! (eindstand 6½ -1½)

Als teamcaptain kan ik niet ontevreden zijn. Er werd prima geschaakt door de onzen, maar mannen van Nieuwerkerk waren net iets te goed. En het is niet ongezellig om met het 4e op pad te gaan. In de volgende wedstrijd wacht Pascal 2 op 20-11 te Overschie. Ook dit zal een lastige kluif gaan worden. Misschien kunnen wij net als All Blacks (het Nieuw–Zeelands rugbyteam) de Haka (op f7) van tevoren uitvoeren. Qua imponeergedrag sta je dan al gauw een 1-0 voor.

Back to Top