SGO 4 Begint met Gelijkspel

SGO 4 heeft dit seizoen een brede selectie met een sterke reservebank. Met maar liefst 9 basisspelers, te weten: Mario, Jurriaan, debutant Martin, Ricardo, Leo, Mounia, Loubna, Oumaima en Ashwari. En op de reservebank: Edwin, Alex, Bram, John, Pari en Dirk. Omdat Leo en Oumaima verhinderd waren kon naast Martin ook Edwin zijn debuut maken in SGO 4. Omdat ik niet zeker wist of wij wel compleet zouden zijn was Alex zo vriendelijk om tijdig aanwezig te zijn om eventueel in te kunnen vallen. Op de 1e teamfoto van SGO 4 staan dan ook 9 spelers. Grappig genoeg werd het vorige seizoen van SGO 4 afgesloten tegen dezelfde tegenstander. Met enig fortuin bleven toen de punten in eigen huis. Deze avond zou dat wat lastiger gaan worden omdat naar mijn idee de tegenstander zich ook iets versterkt had.

Mounia (bord 6) was als eerste klaar. In 21 zetten wist ze op een bijzonder fraaie manier te winnen. Waarschijnlijk haar beste partij ooit en moge er maar meer van dit soort partijen gaan volgen. Een rondje op de andere borden leverde het onderstaande beeld op. Mario (1) had een paardoffer op h7 om zijn oren gekregen en kon dat niet aannemen volgens zijn zeggen. Pion achter en een belabberde stelling als resultaat. Jurriaan (2) stond goed en had bij zijn tegenstander een zwakte op c6 weten te creëren, maar het was wel lastig om te zien hoe hij verder moest komen. Martin (3) was iets beter uit de startblokken gekomen, maar maakte een fout waardoor zijn tegenstander met wit pionnen op e6 en d6 kreeg, hetgeen hopeloos leek voor Martin. Ricardo (4) was erg gefocust en had zijn partij goed opgezet, maar op dat moment stond het gelijk. Edwin (5) stond een toren tegen een paard en een pion achter, maar het paard leek de boel aardig onder controle te houden. Loubna (7) stond straat gewonnen met 2 lopers meer. Ashwari (8) was een stuk kwijtgeraakt. Per saldo leek een nederlaag zich te gaan aftekenen.

Weer een uurtje later kwam Ricardo vragen of hij op remise mocht spelen. Gelijk zei hij er eerlijk bij dat hij die ook al had aangeboden. Niet helemaal de bedoeling, maar dat wist Ricardo ook wel. Zijn tegenstander nam het aan. Edwin had ik vooraf verteld dat bij een remiseaanbod hij mij even diende te raadplegen. Juist op het moment dat hij een kwaliteit dreigde te gaan terugwinnen bood zijn opponent remise aan, maar Edwin wilde (zonder overleg) doorspelen en sloeg de toren. Helaas was hij net daarvoor met zijn koning naar het verkeerde veld gewandeld en werd pardoes mat gezet. Wel een goed debuut, maar met iets meer de turbo qua snelheid eraf en iets meer denktank dan zal hij nog veel punten gaan pakken voor Overschie. Ashwari verloor helaas tegen een ook zeer jeugdige (14) maar zeer goed spelende tegenstander (tussenstand 1,5 - 2,5). Op de overige borden kon er nog van alles gebeuren. Mario was zich aan het terug knokken in de partij. Jurriaan had nog steeds een voordeeltje. Martin zijn tegenstander was zo aardig geweest om zijn pion van e6 naar e7 te verplaatsen en die stond los en was kwijt derhalve. Pion voor maar met nog wel een vervelende witte pion op d7. Loubna stond nog steeds gewonnen, maar maakte het zichzelf niet makkelijk.

In de slotfase werd het bij Jurriaan remise. Loubna had haar overdosis aan stukken weer vriendelijk teruggegeven en was in een eindspel met koning en pion tegen een kale koning terecht gekomen. In plaats met haar koning naar voren te gaan om op de 6e rij te komen deed ze tot 2x toe een pion zet, waardoor wit nog met zijn koning naar het promotieveld kon gaan en het remise zou gaan worden. Gelukkig voor Loubna deed wit het daarna fout en kon ze alsnog een dame halen. Martin kreeg vervolgens een remiseaanbod dat hij gezien zijn geringe bedenktijd wel moest aannemen en tot mijn verbazing kreeg Mario ook direct erna een mindere stand een remiseaanbod, die hij in dank aanvaarde. Eindstand 4-4.

Als captain ben ik erg tevreden over het vertoonde spel van ons jeugdige team. Over het algemeen worden de stellingen goed opgebouwd en wordt er rustig gespeeld en goed gerekend. Er zitten dan ook knappe koppies in dit team. In de volgende wedstrijd op dinsdagavond 27 oktober speelt SGO 4 uit tegen Nieuwerkerk ad IJssel 3 en zal ik waarschijnlijk een beroep moeten doen op de reservespelers, omdat de jonkies waarschijnlijk niet allemaal mogen en kunnen spelen.

Back to Top