Geslaagde Match KBSK vs SGO

Het verzamelen om 9:30 uur in het Prachthuis was voor sommigen onder ons wel erg vroeg. Mario had 7 wekkers gezet en dat bleek voldoende te zijn. Ricardo, die normaal op zaterdag tot 14:00 uur uitslaapt, was ter voorbereiding erg vroeg gaan slapen die avond ervoor. Cor van Lennep was door 2 wekkers heen geslapen en werd door Jurriaan uit zijn mandje gebeld om iets over half tien. Vroege vogel Hans had de koffie al klaar staan en langzaam en soms nog half slaapwandelend kwamen de eerste SGO-ers binnengestrompeld. Om iets voor tienen Albert gebeld, want die is altijd laat, maar hij bleek al voor het pand aan het parkeren te zijn. De mooie bus van Ringelberg was inmiddels gearriveerd en nadat chauffeur Wim een bakkie had genuttigd konden de 26 deelnemers op pad.

De reis verliep uitermate voorspoedig zodat we erg op ons tijdschema vooruit liepen. Gelukkig verzon de chauffeur - mede dankzij het falen van zijn navigatiesysteem - voor een prachtige toeristische route door het Vlaamse landschap over kleine kronkelpaadjes gedurende het laatste gedeelte van de reis. De verder erg gezellige chauffeur was er zelf ook even stil van geworden. Gelukkig kwamen er geen tegenliggers onze kant op, want passeren op deze smalle wegen was niet te doen geweest.

Nog ruim op tijd kwamen wij aan bij het pand van de Koninklijke Brugse Schaakkring en werden direct hartelijk verwelkomd door de voorzitter Philippe Maenhout, die al naar onze bus was gelopen. Onze Brugse vrienden hadden een uitgebreide broodmaaltijd met koffie en champagne e.d. verzorgd zodat wij al direct in de watten werden gelegd. Na een korte rondleiding door het ruime pand, het kennismaken met de leden en bestuursleden van de KBSK, o.a. mijn mailvriend en secretaris van de KBSK Dirk van Rillaer, waren de meesten der onzen al aan de champagne en het bier gegaan en zaten een aantal al lekker te snelschaken. De dames waren inmiddels met JP, Pim en Rudram richting het centrum van Brugge gegaan. Omdat het toch nog wel een stukje lopen bleek te zijn (circa 2,5 km) had Wim aangeboden om ze met de bus te brengen, want hij ging zijn bus toch parkeren bij het busstation.

Ook was er een feestelijk opening (de gehele dag was een feest) van een van de zalen, die door een aantal Bruggenaren was opgeknapt en voorzien van werkelijk zeer fraaie houten tafels (nog uit de jaren 50 uit de voormalige locatie in de Beenhouwerstraat) met zeer mooie schaakborden en stukken erop. De KBSK lijkt erg op onze vereniging en is een club met een rijke traditie. De KBSK is net een paar jaar voor de onze opgericht. In de speelzalen en de bar hangen ook overal foto’s van leden en oud-leden. Momenteel heeft men rond de 100 leden. Na een leuke toespraak van de Philippe met de uitwisseling van een aantal cadeaus kon de match aanvangen. Cor Feelder en Maurits waren met hun eigen auto gekomen en waren er al toen wij arriveerden, zodat we 20 schakers konden opstellen. Vooraf had ik de rating van de SGO spelers doorgemaild, zodat onze Brugse vrienden voor een gelijkwaardige tegenstand konden zorgen. Wanneer de KBSK, die in de hoogste klasse spelen, op volle oorlogssterkte zouden aantreden, dan zou de match niet echt spannend gaan worden. Nu was dat wel het geval want na de eerste ronde van 20 partijen met een bedenktijd van 40 minuten p.p.p.p. was de tussenstand 10,5 - 9,5. Wedstrijdleider Tom Piceu verwerkte alle uitslagen direct in zijn laptop en deze kwamen op een groot scherm te staan in de bar.

In de 2e omloop bleken onze Brugse vrienden toch beter bestand tegen de uitgebreide collectie Belgische biertjes en andere alcoholica dan de onzen of wellicht waren ze ook gewoon iets beter, want deze ronde ging verloren met 11-9, hetgeen onze uitmuntende stemming niet verslechterde. De eindstand werd derhalve 21,5 tegen 18,5 voor de KBSK. De uitslagen staan reeds op de website van de KBSK. (http://kbsk.be)

Na de match was er nog tijd voor een uitgebreide receptie, een groepsfoto en het uitreiken van de wisselbeker. Inmiddels was de bus met o.a. de dames ook weer terug bij het clubhuis, zodat iedereen nog even lekker kon relaxen onder het genot van een hapje en een drankje. Onze Brugse vrienden waren ook erg enthousiast over een eventuele terugmatch in Overschie. Het zal erg lastig worden om het door de KBSK georganiseerde evenement te evenaren qua gastvrijheid e.d. Maar wij zullen een goede poging gaan wagen!

Omdat onze chauffeur zo vriendelijk was om ons naar het gereserveerde restaurant Bistro Du Phare te Brugge te brengen hadden wij hem gelijk ook maar uitgenodigd om een hapje mee te eten. Cor Feelders en Maurits gingen niet mee en met zo’n 27 man hadden wij de beschikking over een bovenzaaltje in het restaurant, waar het eten voortreffelijk was en bovendien in een rap tempo werd geserveerd en de stemming er goed in zat. Natuurlijk kan ons vermaarde clublied niet ontbreken. (Wellicht goed om het clublied nogmaals te publiceren, want niet iedereen blijkt het te kennen?!) Rond 21.15 uur vertrok de bus weer richting het Prachthuis waar wij weer om 23:30 uur aankwamen. Kortom, met dank aan de KBSK en de vrolijke SGO-ers, een zeer geslaagde dag!

Back to Top