SGO 2 scoort 14 uit 7

De laatste wedstrijd moest worden gespeeld. Alhoewel er niets meer op het spel stond zag ik toch wat nerveuze gezichten. Ik was zelf ook niet geheel ontspannen. Dit had te maken met het feit dat we ook de laatste wedstrijd per se wilden winnen. Als dat niet zou lukken dan zou dat toch een smet zijn op ons kampioenschap.

Han kwam met wit een pion achter maar deed daarna wel de juiste zetten en bezette de e-lijn. Zijn tegenstander ging de pion te goed verdedigen wat tot gevolg had dat zijn paard buiten spel stond. Verder leek het of hij geen plan had en ging toen maar met de f-pion naar voren hetgeen zijn koningsstelling verder verzwakte. Hier wist Han wel raad mee en uiteindelijk behaalde Han een soepele overwinning.

Ondergetekende speelde tegen een oude strijder. Ooit een gevreesd tegenstander maar nu lang niet meer zo sterk spelend als vroeger. Met zwart kwam ik met een Nimzo Indier op de proppen. Wit speelde te passief. Net toen ik moest beslissen om remise te forceren (zetherhaling was al voorgekomen) bekeek ik de stelling nog eens aandachtig en vond toen een aanvallende zet. Dat betaalde zich uit in kwaliteitswinst en later de overwinning.

Daan speelde ook tegen een oude strijder. Daan vertrouwde de stelling (moderne Pirc met pionnen op c6, b5 en a6) niet helemaal en bood voor de zekerheid remise aan. Hetgeen snel werd aangenomen.

Jeroen had helaas geen tegenstander die avond en ging na een uur vergeefs wachten met een reglementaire winst op zak terug naar huis.

Ruud-Jan speelde een prima pot. Zijn tegenstander wilde te veel en vergaloppeerde zich waardoor hij vrij makkelijk won.

Aad speelde met zwart een Caro-Kann. Kwam wat defensief uit de startblokken maar rond de 20e zet van wit kon zwart het initiatief overnemen. Na de pionwinst stortte de witte stelling snel ineen.

Invaller Rob de Wilt won al vrij snel in de opening een stuk tegen twee pionnen. Normaal gesproken zou dit een snelle winst moeten opleveren. Maar Rob speelde te passief en liep zelfs reëel gevaar de partij te gaan verliezen. Een wonder zorgde ervoor dat de partij tenslotte eindigde in een remise.

Niels tenslotte leed zijn eerste nederlaag. Hij kwam met zwart redelijk uit de opening maar het juiste plan werd niet gevonden. Een zwakke d-pion viel niet goed te verdedigen en deed Niels de das om.

Al met al heeft Niels als debutant erg goed gescoord dit seizoen.

Arnout van Kempen

Back to Top