Goede Gastheren

Op 20 maart jl. was SG Overschie gastvereniging van klasse 4B en 5 van de Groene Hart Jeugdcup en zoals het een goed gastheer betaamt behoor je jouw gasten in de watten te leggen, toch? Onze jeugdspelers vonden in ieder geval van wel. Aangezien alle jeugdspelers deze ronde waren opgeroepen om deel te nemen speelde iedereen twee partijen.


De eerste wedstrijd van de avond moesten Famaan Farrukh (bord 1), Arslaan Farrukh (bord 2), Jens Erdtsieck (bord 3) en Michiel Zunderman (bord 4) het opnemen tegen Klim-Op 7. Al vroeg in de partij besloot Farmaan het voorbeeld te geven van een goed gastheer door zijn dame cadeau te geven en zich niet veel later mat te laten zetten. Goed voorbeeld doet volgen en dus boden ook Arslaan en Michiel hun stukken gratis aan en hesen de witte vlag. Alleen Jens had er klaarblijkelijk wat moeite mee om een goed gastheer te zijn. Diep in de partij stonden alle stukken nog op het bord en stond hij er iets beter voor. Dit moet hem een onbehaaglijk gevoel hebben gegeven want nadat hij hoffelijk een remise-aanbod had afgeslagen besloot hij zich pardoes te verrekenen, wat hem zijn dame kostte. Kortom met nul punten was het jeugdteam er in geslaagd om de eerste wedstrijd de perfecte gastheer te zijn.


De tweede wedstrijd tegen Papendrecht/Alblasserdam 1 traden voor Overschie Timo Zunderman (bord 1), Jens Erdtsieck (bord 2), Michiel Zunderman (bord 3) en Seppe Schön (bord 4) aan en ook deze wedstrijd werden de gasten flink in de watten gelegd. Jens en Michiel was het goede gastheerschap klaarblijkelijk goed bevallen en dus bezorgden ze ook deze tegenstanders een vrolijk verblijf in het PrachtHuis. Alleen de deze avond voor het eerst spelende Seppe en Timo hadden het gastheerschap nog niet helemaal onder de knie. Timo gaf eerst nog wel zijn toren op een presenteerblaadje weg, maar besloot tegen het einde van de partij toch met een paardvorkje dat remise ook genoeg verwennerij was. Seppe deed min of meer hetzelfde, maar dan andersom. Hij won eerst een kwaliteit, gaf daarna zijn toren cadeau en besloot tot slot met drie pionnen tegen een loper om er remise van te maken. Deze wedstrijd werden de gasten dus iets minder verwend, maar waren ze zeker niet ontevreden.


De laatste wedstrijd van de avond tegen 3-Torens 2 stonden Farmaan Farrukh (bord 1), Timo Zunderman (bord 2), Arslaan Farrukh (bord 3) en Seppe Schön (bord 4) in de basis. Al snel bleek dat er binnen de gelederen van Overschie wat onenigheid was ontstaan over het tot dan toe gevoerde beleid. Arslaan was al vroeg op rooftocht gegaan en Farmaan en Seppe veroverde beiden de dame, terwijl Timo zich juist schuldig leek te voelen over zijn eerdere remise. Uiteindelijk staakten Farmaan en Seppe onder grote druk van de gasten hun protest en toonden zich alsnog een goed gastheer door zich net als Timo mat te laten zetten. Alleen Arslaan bleef volharden en zette zijn tegenstander na zijn rooftocht mat, waarmee hij voor de enige ontevreden gast van de avond zorgde.


De laatste ronde van dit seizoen speelt Overschie dus in de vijfde klasse. Gelukkig hoeven de spelers dan geen goed gastheer te spelen en kan er hopelijk weer gevlamd worden.


Serge Erdtsieck


Back to Top