Bekeravontuur ten Einde

Zoals verwacht kwam HZP Schiedam op vrijdag de 13e met een sterk team opdagen. Nadat Erik Brandenburg het gebruikelijke introductiepraatje had gehouden konden we van start gaan. Na een klein uur spelen werd al snel duidelijk dat de Overschieënaars het moeilijk zouden krijgen. Rode oren en gezichten en veel minder bedenkijd dan de tegenstanders. De enige uitzondering hierop was Han Smit. Tegen John van Baarle kwam hij wat passief te staan, maar niet veel slechter en zijn achterstand in bedenktijd was beperkt tot zo’n 10 minuten. Niet echt iets om je zorgen over te maken.

Naarmate de wedstrijd vorderde zag het er nog slechter voor ons uit. Daan Smit stak zeeën van tijd in het zoeken naar antwoorden op het aanvallende spel van Aad Juijn. Een opening die je amper ziet in de praktijk. De opening is genoemd naar de Nederlandse politicus Roel van Duijn. Ga het maar eens opzoeken. Daan had erg weinig tijd over in een moeilijke stelling en dan komt de fout snel. Hij verloor een stuk en daarmee de partij.

Daarna was ik als tweede klaar. Tegen een import Oekraïner kwam ik in de Franse opening slecht te staan. Een dame manoeuvre naar b5 was niet goed, maar een zet kort daarna leide tot eenvoudig pionverlies. Moet je niet doen tegen een sterke speler. Daarna kreeg ik misschien nog wel kansjes, maar niet veel meer dan dat. Ik dacht een verdediging gevonden te hebben door een toren tegen paard te ruilen in een gesloten stelling. Mijn tegenstander, die bijna alles á tempo speelde trok in de cruciale fases wat meer tijd uit en vond tegen dit kwaliteitsoffer het juiste plan en dus moest ik uiteindelijk opgeven.

Daarna was Han aan de beurt. Een verlies was niet nodig en een remise was zeker niet onrealistisch geweest. Maar zoals dat gaat tegen sterke spelers; je hoeft maar een iets mindere zet te doen en dan ga je er uiteindelijk toch aan.

Tenslotte Jeroen. Ook in een Franse variant terecht gekomen en kwam net als ik niet best uit de opening. Zijn pion op c3 zou op den duur gaan vallen en daarmee de verzwakte damevleugel. In tijdnood vond Jeroen nog een goed plan tegen de vijandelijke koning. Door zijn pion op c3 op te geven en zijn torens te verdubbelen op de g-lijn wist hij aanval te creëren. Zwart overschatte zijn stelling en verloor onverwacht. Eindstand 1 - 3.

Arnout van Kempen

Back to Top