Vijfde Overwinning SGO 2

Vrijdag 6 februari waren we op bezoek bij de club uit Bergschenhoek. Dit team staat stijf onderaan en dat kregen we te horen, ook bij het opnoemen van de spelers aan de diverse borden. Teamleider Ronald Damhuis spaarde enkele spelers niet en noemde o.a. hun resultaten tot dusver. Er zaten enkele spelers bij met 0 punten, waarbij de verwachting niet al te hoog gespannen hoefde te zijn. Alleen Han Smit moest vrezen voor zijn tegenstander want dat was ... Ronald Damhuis. Wel met de nodige ironie uitgesproken.

Ik heb zelden zulke goede standen gezien aan onze borden. Alleen aan het bord van Niels zag het er spannend uit (wit had een stuk gestoken in de koningsaanval), maar na lang nadenken wist Niels zich te bevrijden. Wit investeerde een tweede stuk, maar het mocht niet baten. Ronald zijn tegenstander heeft geen kans gehad. Zelden zo’n stand gezien. Zwart werd helemaal ge-d-lijnd en kon totaal niets meer beginnen. De tegenstander van Daan Smit gaf een pion weg in de opening en die bleef in het bezit van Daan zonder dat zwart iets van compensatie kreeg. Ruud-Jan leek enigszins in gevaar maar ook met een pion meer werd een aanval in de kiem gesmoord. Ook zijn tegenstander had weinig in te brengen.

De tegenstander van Aad Everwijn werd verrast met een leuke combinatie. Hij zag geen oplossing en werd snel weggetikt. Jeroen speelde het Benkö gambiet. Kwam goed te staan, maar waarschijnlijk niet gewonnen. Zijn tegenstander bood remise aan en Jeroen nam het aan om de winst te verzekeren. Han kwam niet goed uit de opening. Zijn dametoren en witte loper waren ingegraven en tot totale passiviteit gedoemd. Met de stukken die over waren wist Han wèl raad en ging de zwarte koning aanvallen. Zijn tegenstander had geen goed verweer en verloor vrij snel.

Ik moest als enige de handdoek gooien. Ik heb lang goed gestaan, maar de stelling was toch verraderlijk. Toen ik uiteindelijk mis greep was de stelling opeens slecht. Alle stukken van wit werkten perfect samen en die van mij niet. Bovendien stond ik een pion achter. In tijdnood verloor ik ook nog een stuk en daarmee definitief de partij. Eindstand 1,5 - 6,5.

Arnout van Kempen

Back to Top