Net niet, hè!

Het 1e team van Schaakgenootschap Overschie kon deze ronde niet in de voetsporen van het 2e team treden. Die laatsten wonnen vrijdag 6 februari, maar zaterdag de 7e moest het 1e met de kleinst mogelijke nederlaag in en tegen Souburg genoegen nemen. Toch deden zij het niet slecht want op basis van de rating viel een uitslag van 4,72 – 3,28 te verwachten en scoorden wij een klein plusje: 4,5 – 3,5! Ja, als je jezelf niet kietelt, wie doet het dan wel. En kijken we naar het spelbeeld aan de acht borden dan kan gesteld worden dat het ‘net niet’ meezat.

Erik Brandenburg speelde aan bord 1 met wit een gedegen partij en heeft vrijwel zeker beter gestaan. Of het ook winnend was valt dan weer te betwijfelen.

Henk Ochtman (2) had duidelijk nog last van de explosie in de Moddermanstraat, zoiets gaat je nou eenmaal niet in de koude kleren zitten en hij speelde één van zijn mindere partijen.

Karel Looijmans (3) speelde een puike partij maar kwam wel in tijdnood en toen slopen er wat onnauwkeurigheden in zijn spel. Misschien speelde hij wel iets te lang op winst en moest daarom in het stof bijten. We gaan dat nog aan Fritz voorleggen.

Albert Segers (4) had zich grondig voorbereid, meldde hij mij, en hoewel hij niet de beoogde tegenstander kreeg kon hij zodoende ook niet op het verkeerde been worden gezet. Hij deed het voortreffelijk en stond goed maar, alweer, vertrouwde hij zijn stand niet helemaal en met opkomende tijdnood werd besloten dat een remisevoorstel gerechtvaardigd was. Wit kon dat moeilijk weigeren want oordeelde dat hij minder stond.

Ronald Ruijtenberg (5) speelde weer een van zijn vele super strategische partijen en dus bleef de stand in evenwicht. Wie er nou precies naar winst op zoek was ontging mij maar de heren hadden de laatste twintig zetten, dacht ik, gevoeglijk kunnen overslaan.

Cor Feelders (6) was weer eens in goeden doen en vol zelfvertrouwen. In volstrekt gelijke stand ging hij, met zwart, de beuk er maar eens ingooien en, mede door de tijdnood van de witspeler, slaagde hij in zijn opzet. Een fraaie overwinning.

Henri Krop (7), ook al zo’n laveerkampioen had vanuit de opening wat ruimte voordeel verworven maar wist dat niet om te zetten naar winnend voordeel en ja, dan deelt men het punt.

Willem Hajenius deed het iets spectaculairder. Was het uit nood geboren of een diep berekende kansrijke tegenaanval? Fritz’ hulp zal ook hier moeten worden ingeroepen om tot een eindoordeel te komen. Voorlopig eindigde de pot met eeuwig schaak in een puntendeling.

Al met al had een kleine overwinning niet misstaan maar dat was ons helaas niet gegund.

Teamleider MD

Back to Top