SGO 4 tegen Shah Mata 3

Tegen de koploper van de poule beloofde een erg zware avond te worden. Om niet weer een 8-0 nederlaag op te lopen, zoals in de laatste wedstrijd tegen RSR Ivoren Toren, had de teamcaptain bedacht om de borden 1 t/m 4 om te wisselen met de borden 5 t/m 8 in de wetenschap dat de dames op de 1e 4 borden het dan wel zwaar zouden krijgen.

Deze wedstrijd werd in 2 etappes gespeeld. Een week eerder had Pari al op bord 2 knap remise gespeeld en zo begonnen wij met een kleine meevaller. Omdat ondergetekende elders schaakverplichtingen had, nam Henk de honneurs als teamcaptain waar. Op een paar borden ging het vanuit Overschies oogpunt helaas al snel mis. Op bord 1 leverde Loubna na 3 zetten al een pion in en kon het tij daarna niet meer keren. Oumaima verloor door een penning van haar paard op c6 binnen 10 zetten een stuk en kon na 16 zetten de witte vlag hijsen. Een goed voorbeeld doet vaak goed volgen, maar bij ons was dat in negatieve zin het geval. Ook bij Ashwari (bord 4) ging op zet 10 een gepend paard verloren op f3 en ook zij kon de schade niet meer herstellen. Het bleek een avond van de gepende paarden te worden, want ook bij Ricardo liet een paard pennen en afpakken op c6. Hij knokte zich nog wel terug in de wedstrijd door een kwaliteit en een pion te winnen. Door echter een ongunstige positie van zijn koning liep hij in een matnet. Voor 22.00 uur was de wedstrijd derhalve verloren. (4,5 – 0,5 achter)

Gelukkig waren er nog wel een paar lichtpuntjes. Mounia (bord 8) speelde een prachtige partij en ging vol op de koningsaanval en wist haar tegenstander op een fraaie wijze mat te zetten. Jurriaan (bord 6) was prima uit de opening gekomen en had een klein voordeeltje, maar verzuimde dat om in een groot voordeel om te zetten toen zijn tegenstander een mindere zet deed. Door echter op zet 17. Pg4 toe te laten kon zijn tegenstander uit de problemen geraken en wist kort daarna door een mooie combinatie een stuk te winnen.  Bij Mario (bord 5) kon de partij alle kanten op. Dan stond Mario weer veel beter en dan zijn tegenstander weer. Op zet 34 wist Mario op slinkse wijze een pionnetje te verschalken, zodat hij 2 verbonden vrijpionnen kreeg. Door een leuke combinatie met een kwaliteitsoffer op zet 52 wist hij zijn partij tot een mooi einde te brengen. Eindstand 2,5 – 5,5

In de 2 resterende wedstrijden zal SGO 4 (op plek 6) het op gaan nemen tegen de concurrenten om de onderste plaatsen in de poule. Op het menu staat nog in de volgende wedstrijd op 6 maart het jeugdteam van Charlois Europoort 7 (nu 5e) en in de laatste wedstrijd op 27 maart wacht SOF/DZP 4 die nu laatste staan.

Ronald Verbeek

Back to Top