Bezoek Tata Steel 2015

Helaas zit het mooiste schaaktoernooi dat in Nederland wordt gehouden er weer op. In deze editie waren er prachtige uitstapjes van de hoofdgroep (Tata Steel Masters) naar Rotterdam en Den Haag. In Rotterdam was er de avond ervoor een leuk toernooi georganiseerd voor de bestuurders voor de RSB verenigingen op de locatie waar een dag later de grootmeesters aan het werk zouden gaan. Omdat er wat weinig aanmeldingen waren werd het toernooi op het laatste moment opengesteld voor alle RSB leden, zodat er uiteindelijk 30 spelers onder de enerverende wedstrijdleiding van Simon v.d. Beek een rapidtoernooi over 5 ronden met een bedenktijd van 15 minuten p.p.p.p. gingen spelen. Overschie was goed vertegenwoordigd en de SGO-ers den het goed. Henk Ochtman werd gedeeld 1e met 4,5, Han Smit en ondergetekende eindigden met 3 punten in de top 10. Hans Doornheim en Wil de Gids haalden de 50% en alleen Pim Kleinjan speelde iets onder zijn niveau en haalde 2 punten. Tussen de ronden door werden de spelers rijkelijk voorzien van hapjes en drankjes, wat de sfeer van het toernooi nog verder bevorderde. Bij de prijsuitreiking werd (bijna) iedereen voorzien van een mooie fles wijn.

In dag later was het de beurt aan de grootmeesters. In een prachtige ambiance en met een mooi uitzicht op de Erasmusbrug konden de spectaculaire partijen niet uitblijven. Zowel Magnus Carlsen als Anish Giri wonnen op fraaie wijze hun partijen. Het leek wel of die dag bijna alle RSB leden een kijkje waren komen nemen, want je kon over de hoofden lopen. Het live commentaar werd op een bijzonder leuke wijze gedaan door Yasser Seirawan en de voor mijn onbekende, maar wel erg grappige Tex de Wit. Na afloop van hun wedstrijd kwamen de grootmeesters hun partijen aan het massaal toegestroomde publiek zien. Ook op deze dag waren een aantal SGO-ers op af gekomen. Kortom, een zeer geslaagde dag met een aantal andere schaakevenementen zoals een simultaan van Hans Bohm en een aantal jeugdschaaktoernooien. Op de websites van o.a. de RSB en van Tata staan ook uitgebreide verslagen en foto’s.

24 januari 2015 reisde een behoorlijke delegatie van onze club richting Wijk aan Zee. De delegatie bestond uit een aantal sterke jeugdspelers met daarbij een aantal begeleiders. Ook dit werd een bijzonder leuke dag. In de kantine kon worden geschaakt (en Fokke demonstreerde nog zijn prachtige winstpartij), de partijen van de grootmeestergroepen konden natuurlijk live worden bekeken, de analyses waren deze maal in een mooiere ruimte (met bar) dan vorig jaar en Hans Bohm verzorgde de analyses in zijn bekende en erg amusante stijl. Buiten de speelzaal was er ook van alles te doen met o.a. een leuke schaakmarkt (wel met veel eettentjes volgens Serge) en een Tata Steel paardentreintje. Na afloop gingen wij met z’n allen eten bij het befaamde Hotel Sonnevanck om daarna op een iets later tijdstip dan was begroot weer richting huis te keren. (met dank aan de chauffeurs Erik, Hans, Serge en Robbert) Op zondag erna was de laatste ronde en Magnus Carlsen werd de toernooiwinnaar met Anish Giri op een verdienstelijke gedeelde 2e plaats. Wat een mooi toernooi is dat toch!

Back to Top