Klinkende Zege op De IJssel 2

Vrijdag 12 december jl. speelde het Overschie 3 thuis tegen De IJssel 2 en omdat mede titelkandidaat De Willige Dame 2 eerder die week had verloren van Het Houten Paard 1 waren de mannen van teamcaptain Hans Doornheim extra gemotiveerd.

Wil de Gids op bord 8 had er samen met zijn tegenstander flink de sokken in. Ze belanden al snel in een gelijkwaardig pionneneindspel met lichte stukken en dus werd het ondanks de pogingen van beide spelers om winst te forceren uiteindelijk remise (½-½). Niet veel later besloten ook Murphy Brunings en zijn tegenstander op bord 4 de punten te delen. In een eindspel met dubbele torens had de speler van De IJssel 2 door ver opgerukte pionnen mogelijk iets meer kans op winst, maar na ruil van de randpion waren die kansen aanzienlijk geslonken (1-1).

Jan de Liefde op bord 6 had zijn tegenstander al direct in de opening in de tang. Vakkundig verzwakte hij eerst de stelling van zijn tegenstander en schoof hem daarna langzaam maar zeker van het bord (2-1). Hans Doornheim op bord 3 had het lastiger. Hij groef zichzelf in en bouwde een gedegen verdediging op. Zijn tegenstander kon de opening niet vinden en dus besloot Hans de stelling open te breken. Ondanks het pionoffer bleef de partij in evenwicht en dus werd ook hier tot remise besloten (2½-1½).

Fokke Lindeboom op bord 5 ging goed uit de startblokken. Met een pion als lokaas verkreeg hij een beter ontwikkelde stelling die uiteindelijk resulteerde in materiaalwinst: een stuk tegen twee pionnen. Dit voordeel was genoeg voor Fokke om zijn voorsprong geleidelijk aan uit te bouwen en de winst te pakken (3½-1½). Op bord 7 zag het er voor Cor van Lennep op een gegeven moment niet goed uit. Hij stond materiaal achter, maar gelukkig had hij nog wel goede aanvalskansen. Door beter rekenwerk dan zijn tegenstander wist hij hierdoor de dame van zijn tegenstander te veroveren en dus de partij alsnog te winnen (4½-1½).

De winst voor SGO 3 was dus binnen, maar de bordpunten tellen dit seizoen waarschijnlijk ook mee en dus werd er op de resterende twee borden nog doorgestreden. Rob de Wilt en zijn tegenstander op bord 2 leken lang op een gelijkspel af te gaan, maar in het eindspel beging Rob een fout en gaf een stuk weg (4½-2½). Op bord 1 kreeg Serge Erdtsieck bij een 4½-1½ stand remise aangeboden, maar omdat de bordpunten waarschijnlijk gaan tellen, hij er enigszins betere voor stond en omdat hij iets meer tijd over had besloot hij door te spelen. Door tijdnood werd het eindspel met 3 pionnen en elke een paard in rap tempo gespeeld. Serge miste door dit tempo ten minste tot twee keer toe directe winst, maar zijn tegenstander miste minstens even vaak zijn kans op remise. Uiteindelijk bracht een dol paard van Serge en een pion op promoveren de beslissing in het voordeel van Overschie (5½-2½).

Back to Top