Zwaar Bevochten Overwinning

Tijdens een flinke herfstbui reisde het derde team van SG Overschie vrijdag 14 november jl. af naar Brielle, om daar de derde ronde in RSB klasse 3A te spelen tegen het eerste team van Het Houten Paard. Na een bak koffie van teamcaptain Hans Doornheim waren de mannen van SGO 3 opgewarmd en klaar voor de strijd, maar Het Houten Paard 1 bleek een geduchte tegenstander.

Halverwege de avond stond het op alle borden nog min of meer gelijk. Hier en daar een betere of mindere stelling of een pluspion voor of tegen, maar dat was het dan ook wel. Op bord 1 boog Murphy Brunings zich al enige tijd over een lastige stelling. Zijn koning was echter aan de wandel gegaan en stond in een onbewaakt ogenblik plots midden op het bord mat (1-0). Bij zijn buurman op bord 2, Fokke Lindeboom, ging het er kort daarna niet veel beter aan toe. In een typische Fokke-stelling, dus met heel veel pionnen en weinig stukken, moest de tweede bordspeler van SGO 3 gedwongen zijn loper geven en gaf op (2-0). Op dit moment zag de teamcaptain van de Overschieënaars het erg somber in. Hij verwachtte een 6-2 nederlaag. Van wie die twee punten hadden moeten komen was niet duidelijk, want op bord 3 was Serge Erdtsieck zojuist in een ingewikkelde afruilvariant terechtgekomen, op bord 4 vocht Jan de Liefde tegen een pion achterstand, op bord 5 was het bij Rob de Wilt nog enigszins gelijk, op bord 7 had Cor van Lennep zijn positionele voorsprong weggegeven en op bord 8 stond Mario Dirks een paard achter. Waarschijnlijk rekende hij zichzelf een punt toe en hoopte hij op twee halfjes van Rob de Wilt en Serge Erdtsieck.

Het eerste punt voor SGO 3 kwam inderdaad van de teamcaptain zelf op bord 6. Nadat hij langzaam aan steeds meer overwicht had gecreëerd en een pionnetje had opgepikt dreigde hij nog een pion te winnen, maar bovendien ook mat te geven en dit zag zijn tegenstander over het hoofd (2-1). Een bord verder liep SGO 3 vrijwel gelijktijdig de derde nul op. Cor van Lennep maakte een blunder waardoor hij een toren verloor en moest opgeven (3-1). Op bord 3 leek oud speler van SG Overschie Bram Nederlof met een pion winst de afwikkeling uit te komen, maar Serge Erdtsieck had een vernuftig paardzetje in petto. Dit leverde de SGO-er tegen de verwachting van de Brielenaars in een kwaliteit op. Na afloop volgens hen dan ook de voornaamste reden van de ommekeer die volgde.

Op bord 8 maakte Mario Dirks intussen het leven van zijn tegenstander zuur met een dolle dame. Door dit sterke alles-of-niets spel en naar mening van zijn tegenstander ook zijn verbazing over het derde bord, won de SGO-er eerst een toren en kort daarna de partij (3-2). Op bord 5 leek de tegenstander van Rob de Wilt ook van slag te zijn. Hoewel de SGO-er er door vakkundig spel intussen beter voor stond en in een nog onduidelijk eindspel ‘slechts’ een pion won, gaf zijn tegenstander tot verbazing van iedereen op (3-3). Op bord 3 volgde niet lang daarna het vierde punt voor SGO. Serge Erdtsieck had zijn kwaliteit voorsprong gedegen uitgebouwd naar een niet te voorkomen zege (3-4). Zou het SGO 3 dan alsnog gaan lukken om de winst te pakken?

Winst, verlies of gelijkspel hing dus af van de in de tijdnoodfase verkerende partij van Jan de Liefde op bord 4. Zeker niet zijn favoriete fase. Zijn teamgenoten hielden dan ook gespannen hun adem in, maar gelukkig wist hij zijn hoofd net iets koeler te houden dan zijn tegenstander. Terwijl de speler van Het Houten Paard een gratis toren had gemist overkwam dit de SGO-er niet. Op voorsprong ruilde Jan de Liefde hierna slim het resterende materiaal af, zodat zijn tegenstander door materiaalgebrek - alleen een loper en een koning - niet meer kon winnen en zijn remiseaanbod wel moest aannemen. Met dit broodnodige halve puntje sleepte SGO 3 een zwaar bevochten overwinning binnen (3,5-4,5).

Felicitaties voor Jan na een bloedstollende slotfase.

Opluchting bij Jan en zijn teamgenoten, maar ook de uitbundige felicitaties van de tegenstanders.

Back to Top