Nipte Winst op Krimpen 4

Maandag speelden wij onze eerste uitwedstrijd tegen Krimpen 4. Dit team heeft op papier een relatief lage gemiddelde rating maar er zitten dan ook een paar jeugdspelers bij.

Niels was als eerste klaar tegen J. Stam. Zijn tegenstander kende het schots gambiet niet zo goed en speelde o.a. f7-f6 wat erg passief is. Daarbij overzag hij ook de zet Dd5 toen de witte loper al op c4 stond. Open koningsstelling en om mat af te wenden moest zwart een stuk offeren. Na dameruil gaf zijn tegenstander ook nog eens een toren weg. (1-0)

Daarna won Arnout zijn partij tegen J. den Boer. Het was een Morragambiet waarbij wit een pion offert voor initiatief. Het is een niet geheel correcte opening maar zwart moet juist spelen om niet onder de voet te worden gelopen. En er zitten een hoop vallen in waar je niet in moet trappen ! Op het laatst ging wit de fout in na een kleine combinatie. (1-0)

Ronald had vlak na een Nimzo-indische opening (6e zet) niet in de gaten dat hij een pionnetje ging verliezen. De schade leek mee te vallen en in het middenspel offerde Ronald een toren tegen een paard in de hoop op een aanval. Helaas speelde zwart zeer secuur en bleek van enig initiatief geen sprake. In hevige tijdnood (ook dat nog) ging wit ten onder. (0-1).

Han volgde daarna. Han speelde een gesloten Siciliaan te defensief en bovendien speelde zijn tegenstande C. Vroegindeweij zeer snel én goed. Han probeerde het initiatief in te dammen en investeerde ongebruikelijk veel tijd om het juiste plan te vinden. Han verloor ergens een kwaliteit en daarna was het wel bekeken. (0-1)

Daan speelde tegen jeugdtalent J. Denneman. Daan stond lange tijd beter maar het duurde lang voor hij het voordeel in winst kon omzetten. (1-0).

Aad stond met zwart lang zeer goed tegen J. Hoogenboom maar het was niet zo eenvoudig om te winnen. Aad had heel veel tijd over en probeerde een remisestelling te winnen. Vergeefs. (½-½)

Bij Hans (invaller) bleef het spannend. Hij kreeg remise aangeboden maar de teamcaptain vroeg hem gezien de standen op de overige borden door te spelen. Enkele zetten daarna stond Hans al gewonnen al duurde het technische gedeelte nog even. (1-0)

Jeroen tenslotte. Met zwart tegen de enige dame (J. Riemens) en ook uit de jeugdafdeling. Haar rating was laag maar misleidend. Jeroen had een stevige stelling (Scandinavisch) maar kon niet veel uitrichten. Het was wachten op een fout van haar. In tijdnood werd het pas spannend. Jeroen verloor zomaar een licht stuk. Daarna gaf zijn tegenstandster een toren weg. Winst zou je denken. Jeroens koningsstelling bleef onveilig en dat was de reden dat hij toch nog redelijk onverwacht de partij verloor. (0-1)

Al met al een zeer spannende wedstrijd en het blijkt keer op keer dat ons team moet oppassen voor alle teams uit de tweede klasse. Einduitslag 3½-4½.

Arnout van Kempen

Back to Top